Четиригодишно момиченце, изчезнало за 18 дни в отдалечена част на Западна Австралия, е открито живо и здраво в заключена къща, съобщава австралийската полиция, пише Би Би Си.

Случаят от 16 октомври, когато малката Клео Смит изчезва от палатката на семейството си в къмпинг близо до град Карнавърн, предизвика голям международен отзвук.

Как обаче започва всичко?

Семейството на Клео е на първата вечер от почивката си в къмпинга Quobba Blowholes.

Къмпингът се намира на около 900 км северно от Пърт и е местна атракция на Кораловия бряг на щата, известен с ветровитите си океански пейзажи, морски пещери и лагуни.

Момичето изчезва между 01:30 и 06:00 ч. на 16 октомври.

Снимка: Reuters

Клео е спала на надуваем матрак до детското креватче на по-малката си сестра. Когато майка ѝ, която е спяла във втората стая на палатката, се събужда, забелязва, че момичето е изчезнало, а палатката е отворена.

Това веднага поражда опасения за отвличане, защото майката е убедена, че Клео не може да напусне палатката сама.

Оперативна група от 100 полицаи е изпратена от Пърт, за да започне мащабно издирване по въздух, суша и море. Използвани са дори разазнувателни самолети за претърсване на слабо населени райони.

"Игла в купа сено"

Властите предлагат награда от 1 млн. австралийски долара (1 254 900 лева) в замяна на информация за местонахождението на Клео.

Това обаче поражда слухове, че ловци на глави са пътували до региона, след като са разбрали за паричното възнаграждение, а полицията трябва да премине през голям брой фалшива информация, докато стигне до истинска следа, което самите те описват като търсене на "игла в купа сено".

В ранните часове на сутринта тази сряда обаче органите на реда стигат до къща в Карнарвън.

По информация на заместник-комисар Кол Бланч от полицията на щата 4-годишното момиче е открито заключено в една от стаите. Тя се намира на около 6 минути път с кола от семейния ѝ дом в града, който има около 5 хиляди жители.

Малката Клео е в добро здраве и вече отново е при своите родители.

По случая е задържан 36-годишен мъж, който преди няколко дни е забелязан от свой съсед да купува памперси в местен магазин. Властите твърдят, че задържаният няма връзка със семейство Смит.

Къщата, в която е намерена Клео, се намира на около шест минути път с кола от семейния ѝ дом в Карнарвън, който има около 5000 жители.

В момента австралийската полиция разпитва мъжа, на когото, поне засега, не са повдигнати никакви обвинения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!