„Здравейте, казвам се Матю, въпреки че може да ме познавате с друго име. Приятелите ми ме наричат ​​Мати. И трябваше да съм мъртъв“. Така започват мемоарите на звездата от "Приятели" Матю Пери. 

Снимка: Reuters

Актьорът бе намерен мъртъв в джакузито в дома си в Лос Анджелис. На мястото не са открити следи от насилие. Той почина на 54 години. Пери бе най-известен с ролята на Чандлър Бинг в хитовия сериал от 90-те години "Приятели".

„Не пиша нищо от това, за да може някой да ме съжалява — пиша тези думи, защото някой друг може да знае, че трябва да спре— като мен, те имат цялата информация и разбират последствията — но все още не могат да спрат да пият. Не сте сами, мои братя и сестри“, пише още Пери в книгата си.

Снимка: Reuters

Книгата на Пери споменава няколко хоспитализации, които актьорът е претърпял през годините си на злоупотреба с наркотици и алкохол. Въпреки това, мемоарът започва с най-тежката му, когато той претърпява стомашно-чревна перфорация на 49-годишна възраст, след като дебелото му черво се пука от прекомерна употреба на опиати. Пери се бори за живота си, прекара две седмици в кома и пет месеца в болницата.

„Човек взима питието, то му взима всичко останало“, пише Пери за проблемите си с алкохола в мемоарите си.

Приемал по 55 викодина на ден

Пери не се свени да опише мащаба на своите проблеми с наркотиците и алкохола. Той посочва, че по време на третия сезон на „Приятели“ взимал по 55 викодина на ден. В допълнение към това той злоупотребявал и с други средства като ксанакс, метадон и бупренорфин.

Снимка: Getty Images

В интервю пред The New York Times Пери заяви, че е похарчил над 9 млн. долара в борбата си с зависимостите.

Той призна обаче, че никога не е бил под въздействие на наркотици или алкохол, докато бил на снимачната площадка на „Приятели“, но призна, че употребата му е повлияла на играта му в сериала.

Не чувствал нищо, когато „Приятели“ приключил

Снимка: Getty Images

Матю признава, че не е почувствал нищо, когато сериала „Приятели“ приключил.

Пери си спомни как е гледал приятелите му да ридаят около него, докато са снимали последния епизод през 2004 г., но каза, че лекарството, на което е бил по това време, го е накарало да не чувства нищо.

„Не усетих нищо. Не можех да разбера дали това беше заради опиоида бупренорфин, който приемах, или просто като цяло бях мъртъв отвътре“, сподели той.

Копнеел за семеен живот

Едно от нещата, които Пери наистина се надявал да направи с остатъка от живота си, било да се влюби и да изгради семейство. През 2019 година предложи брак на тогавашната си приятелка Моли Хървиц. В крайна сметка обаче прекрати връзката си с нея, като посочи, че прекратявал почти всичките си връзки, защото го било страх от нараняване.

Снимка: Getty Images

„Беше ме страх“, каза той пред People. Въпреки че Пери призна, че „имал огромен страх“ от любовта, той каза, че „чрез много работа преодолях този страх“.

Що се отнася до това какъв човек търси, Пери каза, че иска „някой, който се самоиздържа“. „По всякакъв начин, но най-вече финансово, защото се опарих няколко пъти от жени, които искаха парите ми, без да ги е грижа за мен“, добави той.

Романтичният му живот също бе под прожекторите, тъй като Пери излизаше със звезди като Джулия Робъртс, Селма Блеър, Лизи Каплан и покойната Джейми Тарсес.

Снимка: Getty Images

Освен в „Приятели“, Пери участва много други телевизионни продукции и филми. Пери имаше дълга връзка с Warner Bros. чрез „Приятели“, „Западното крило“ и „Студио 60 на Сънсет Стрип“. В изявление студиото приветства уменията му като актьор.

„Съкрушени сме от кончината на нашия скъп приятел Матю Пери. Матю беше невероятно надарен актьор и незаличима част от семейството на Warner Bros. Television Group“, се казва в изявлението. „Въздействието на неговия комедиен гений се почувства по целия свят и неговото наследство ще продължи да живее в сърцата на толкова много хора. Това е сърцераздирателен ден и ние изпращаме любовта си към семейството му, любимите му хора и всички негови предани фенове“, пишат от компанията.

Снимка: Getty Images

NBC също отдаде почит на актьора. „Невероятно сме натъжени от твърде скорошната кончина на Матю Пери“, се казва в изявление на NBC. „Той донесе толкова много радост на стотици милиони хора по света с комедийните коментари и ироничното остроумие. Неговото наследство ще живее през безброй поколения“, добавят от NBC.

Снимка: Getty Images

Преди „Приятели“ да го направи огромна звезда заедно с Дженифър Анистън, Лиса Кудроу, Дейвид Шуимър, Кортни Кокс и Мат Лебланк, Пери също се появява в „Кой е шефът?“, „Бевърли Хилс, 90210“, „Свободен дом“ и др. Но всичко се промени за Пери през есента на 1994 г., когато „Приятели“ се превърна в хит за една нощ и един от най-популярните и най-успешните телевизионни сериали на всички времена. Средно 25 милиона души гледат всеки нов епизод.