Индия потвърди първия си смъртен случай, причинен от маймунска шарка в южния щат Керала, съобщава Би Би Си. 

22-годишен мъж, който наскоро е пътувал до Обединените арабски емирства. Той е починал в събота.

Министърът на здравеопазването на Керала Вийна Джордж каза, че мъжът първоначално е дал положителна проба за вируса в чужбина. Пробите, тествани след смъртта му, също са открили наличие на вируса, добави Джордж в понеделник.

Това е четвъртият смъртен случай от маймунска шарка, докладван в световен мащаб, извън Африка.

Има 20 близки контактни лица на мъжа, те са определени като "високорискови" и са изолирани. 

Контактните лица са приятели, семейство и девет души, с които наскоро е играл футбол.

Заболяването се причинява от вируса на маймунската шарка, която е от вирусното семейство на едрата шарка. Според експерти шансовете за заразяване с маймунска шарка са ниски. 

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) към 28 юли са потвърдени 11 001 случая на маймунска шарка в 27 държави в Европа - Испания (3 738), Германия (2 459), Франция (1 827), Холандия (879), Португалия (588), Италия (426), Белгия (393), Австрия (118), Ирландия (85), Швеция (81), Дания (71), Полша (53), Норвегия (50), Унгария (37), Словения (33), Гърция (32), Люксембург (23), Румъния (20), Финландия (17), Малта (17), Чехия (16), Хърватия (11), Исландия (9), Словакия (6), Естония (5), България (4) и Латвия (3).

Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от маймунска шарка за глобална спешна здравна ситуация миналия месец.

След смъртта на мъжа в Керала правителството на щата сформира комисия на високо ниво, която да разгледа медицинските му доклади.

Младият мъж е вдигнал температура и е имал подути лимфни възли, когато е бил приет в частна болница на 27 юли. Той не е имал обриви по тялото и лекарите не са подозирали, че заболяването му може да е маймунска шарка. 

Мъжът е дал положителна проба за вируса в ОАЕ на 19 юли, дни преди да замине за Керала, но семейството му е информирало здравните служители едва на 30 юли, каза министърът на здравеопазването в понеделник.

Състоянието му обаче бързо се е влошило в болницата, наложило се е да бъде включен и на командно дишане. 

Индия е съобщила за четири случая на маймунска шарка досега - три в Керала и един в столицата Делхи.