20 души загинаха при самоубийствен атентат с кола бомба в столицата на южната провинция Хелманд, град Лашкар Гах, предаде агенция Синхуа. По-рано агенция Асошиейтед прес съобщи за 14 жертви, цитирайки думите на говорителя на полицията Хаджи Марджан, който каза, че броят на жертвите ще расте, тъй като все още не е ясно колко точно хора са в неизвестност след експлозията.

Атаката е извършена от влезлите по-рано днес в града талибански бойци. Талибаните от месеци са се разположили в покрайнините на това населено място и настъпват по цялата територия на Хелманд, където се произвежда по-голямата част от опиума в света, отбелязва Асошиейтед прес.

По информация на Синхуа, след ожесточени сражения със силите за сигурност талибаните са завладели няколко опорни пункта около Лашкаргах, разположен на 555 км от столицата Кабул.

Провинция Хелманд е известна като център на отглеждането на опиомен мак и се смята за една от твърдините на талибаните.

Експерти отчитат, че напоследък се наблюдава значително укрепване на позициите на екстремистите в източните и южните афганистански провинции Логар, Газни и Кандахар, както и в северната част на страната – в Кундуз, Джаузджан и Парван.

Полевите командири и редовите талибани все по-често полагат клетва за вярност към терористичната групировка „Ислямска държава”.