Високопоставен член на партията на премиера на Косово Хачи Тачи – Фатмир Лимай и трима негови съратници от Армията за освобождение на Косово (АОК) бяха оправдани по обвиненията в убийства и мъчения на цивилно население по време на конфликта през 1998-99 г.

Решението е било взето от ръководения от ЕС съд в Косово от британския магистрат Джонатан Уелфорд-Керъл.

Наблюдатели коментират, че оправдателните присъди срещу четиримата са били очаквани, след като през март съдът отхвърли свидетелските показания на Агим Зогай – известен още като свидетелят Х - бивш член на АОК, служил под командването на Фатмир Лимай.

Зогай беше открит мъртъв в хотелска стая в Германия през септември, като за причина за смъртта му беше посочена самоубийство.

Съдия Уелфорд-Керъл е уточнил пред прокурора и адвокатите на обвиняемите, че решението подлежи на обжалване и е взето на базата на отхвърлените доказателства на Агим Зогай.

Италианският прокурор Маурицио Салустро е заявил, че ще обжалва оправдателните присъди срещу четиримата. Фатмир Лимай е неговите „съучастници” са обвинени в убийства цивилни сърби и албанци в затворнически лагер в село Клецка, в Косово.

През март шестима по-низши членове на АОК бяха оправдани като първа стъпка след отхвърлянето на показанията на Агим Зогай.

Оправданият Фатмир Лимай е заместник-председател на Демократичната партия на Косово на премиера Хачим Тачи.