Учени от Медицинския институт към Корейския университет са установили, че честата употреба на малки количества алкохол може да е по-опасна от рядката злоупотреба с него, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. 

За целите на изследването са анализирани данни за 9 776 956 души, у които по-рано не е било диагностицирано предсърдно мъждене. Здравословното им състояние е наблюдавано от 2009 г. до 2017 г.

Оказало се, че изпитото количество алкохол за седмица е взаимосвързано с риска от предсърдно мъждене, независимо от пола и възрастта. При това рядката злоупотреба със спиртни напитки нямала тясна връзка с предсърдно мъждене.

Вероятността от атриална фибрилация се увеличавала с 2 процента с всеки допълнително изпит грам алкохол през седмицата.

Впечатляващо е също, че пълният отказ от алкохола допринеся за по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с малката му употреба.

Специалистите все пак отбелязват, че ефектът от малката употреба на алкохол трябва да бъде потвърден в допълнителни изследвания. Засега не е ясно дали той действително съществува, или се дължи на фактори, които на са били взети предвид.