Терористите могат да създадат европейска база в Босна, предупреди президентът на Чехия Милош Земан в интервю за чешката телевизия "Блеск", цитирано от БТА.

Според Земан след загубата на територии в Ирак и Сирия терористите могат да се преместя в Босна, откъдето да извършват атаки в Европа. Освен това те може да се прехвърлят в Афганистан, където имат по-големи шансове за успех.

По думите му в Босна ислямистите имат много поддръжници и в редица босненски градове и села се веят черните знамена на "Ислямска държава". "Опасността би възникнала ако там се съсредоточат хора, бягащи от Сирия и Ирак след поражението на ИДИЛ:, каза Земан.

Той допълни, че ако прогнозите му се сбъднат, то европейските държави ще трябва да реагират на нова терористична заплаха. Ще възникне необходимостта от преговори с ръководството на Босна и Херцеговина за това как да бъде намалена тази опасност или как да бъде отстранена тя, смята още той.

Босна е свързана с ислямския радикализъм още от времето на юговойните, когато на страната на мюсюлманите се биха и муджахидини. В наши дни се смята, че голяма част от европейските джихадисти са именно от бившата югорепублика. Тя в момента е една твърде трудно функционираща държава, в която властта е поделена между бошняци, хървати и сърби.