Днес парламентът в Чехия гласува вот на недоверие срещу правителството на Андрей Бабиш.

Анализатори прогнозират, че министър-председателят ще оцелее на поста си, въпреки че е изправен пред обвинения в корупция, конфликт на интереси и масови протести, изискващи оставката му.

Партията на Бабиш АНО управлява Чехия в правителство на малцинството, подкрепени от социалдемократите (ЧСДП). Той разчита на неофициална подкрепа от комунистите за парламентарно мнозинство от 108 места в 200-членния парламент, информира БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Както ЧСДП, така и комунистите заявиха, че ще подкрепят Бабиш във вота на недоверие, иницииран от опозицията.

64-годишният Бабиш, който е създал богатството си като основател и собственик на разрастващия се холдинг „Агроферт“, попадна под обстрел за предполагаеми сделки на тъмно. Той се сблъсква с полицейски обвинения във връзка с измами в ЕС за субсидията от 2 млн. евро и одита на ЕС за неговата двойнствена роля като политик и предприемач.

Бабиш категорично отрича всякакви нарушения, като настоява, че одитът на ЕС съдържа „грешки“ и характеризира другите твърдения като „кампания за опетняване“.

Той е обект на масови протести. Повече от 250 хил. души се събраха в Прага в неделя, призовавайки Бабиш да подаде оставка в най-големия протест в Чехия през последните 30 години.