Един от най-големите граждански протести се провежда в Прага след демократичните промени в Чехия. Над 120 хиляди души излязоха на улицата и поискаха оставката на чешкия премиер.

Хиляди чехи се събраха отново на Вацлавския площад,  както преди 30 години предизвикаха „Нежната революция". Този път настояха за оставката на премиера Андрей Бабиш. Бабиш е подозиран в измама с европейски субсидии и конфликт на интереси.

„Да превърнем Бабишизма в революция, да се отървем от него, да поискаме оставката му, защото ни дойде до гуша!", призовава Давид Ондрчка от протестиращите.

Снимка: btvnovinite.bg
Гражданското недоволство ескалира след проектодоклад на Европейската комисия, в който са посочени данни за конкретни злоупотреби. Брюксел иска Прага да върне 17 и половина милиона евро. Според разследващите премиерът Бабиш продължава да получава дивиденти от свои бивши компании в Агроферт, която напусна, когато стана премиер.

Агрофер обхваща над 200 компании в сферата на хранителната промишленост, земеделието, химическата промишленост и медиите. Критици твърдят, че той продължава да контролира непряко своя бизнес.  Бабиш отрича обвиненията и е категоричен, че няма да попаде оставка. 

„Чешкият парламент прие законът „Бабиш" и аз го спазвам. Напуснах фирмата пред 2014 и я вкарах в доверителен фонд. Вече нямам нищо общо с тази компания, нямам влияние върху нея и съм убеден, че всичко ще се изясни и ще е наред”, категоричен е чешкият премиер.

Окончателният вариант на доклада от Брюксел се очаква след като бъде получена и позицията на чешкото правителство.