Червен код за опасно време - най-високият от пет възможни, бе обявен днес на цялата територия на Сърбия поради екстремно ниските температури и снеговалежа, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.
Над сто селища в планинските райони на страната са откъснати от света.

Служители на Сектора за извънредни ситуации в министерството на вътрешните работи евакуираха 113 души от блокираните райони, съобщи Живко Бабович от сектора.

Ситуацията по пътищата се е подобрила, възстановено е движението по първостепенните и второстепенните пътища. Ситуацията по третокласните и селските пътища остава тежка, добави той.

Ситуацията в Сърбия остава сложна поради много ниските температури и обилния снеговалеж, който не престава през последните няколко дни. Пътищата бяха затрупани от четириметрови преспи.

Най-ниската температура днес в страната беше измерена в Сиеница - минус 27 градуса. Следват Лесковац с минус 25, Копаоник с минус 24 и Куршумлия с минус 23 градуса.

По-рано снежна буря блокира около 10 000 души на Пещерското плато, в югозападна Сърбия. В цялата страна са регистрирани многобройни катастрофи, в които пострадаха десетки хора.