В Черна гора 512 715 граждани с право на глас избират президент. Кандидатите са двама - представителят на управляващата Демократична партия на социалистите и сегашен президент Филип Вуянович и лидерът на обединената опозиция Миодраг Лекич.

Проучванията на общественото мнение дават преднина на Вуянович, който се бори за трети 5-годишен мандат. Въпреки конституционното ограничение от два президентски мандата, на Вуянович бе позволено да се кандидатира за трети пореден път, тъй като за пръв път той пое президентския пост преди Черна гора да стане независима от Сърбия през 2006 г. и бе в рамките на Съюзна Република Югославия.

58-годишният политик е лоялен поддръжник на силния човек в Черна гора - настоящият премиер Мило Джуканович. За разлика от него обаче името на Вуянович рядко се
споменава в многобройните корупционни афери на черногорската политическа сцена.

65-годишният Миодраг Лекич пък е първият, който успя да обедини зад кандидатурата си всички опозиционни сили в бившата югославска република. Той бе външен министър на Черна гора от 1992 до 1994 г. и е уважаван от международните представители за своето спокойствие и компетентност. Лекич обяви, че целта му е да се справи с корупцията и организираната престъпност в страната, които свързва с режима на Джуканович.

Според последното проучване на общественото мнение, извършено от Центъра за демокрация, за Вуянович биха гласували 54,7% от гражданите, а за Лекич - 45,3 на сто.
Изборните секции ще са отворени от 7 до 20 часа. Изборите се следят от черногорския Център за мониторинг и от наблюдателски мисии на ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.