Рамзан Кадиров смята да се оттегли от поста глава на Чеченската република. Признанието направи самият той в ефира на телевизия НТВ. "Честно казано върша работа и ми се получаваше доста добре. Но, за да не използват името ми против моя народ, смятам, че държавното ръководство трябва да намери друг човек. Казвам ви - моето време мина", заявил Кадиров.

Думите му идват 2 месеца преди изтичането на втория му мандат начело на Чечения. Начело, защото на български титлата му звучи доста особено. До 2010 г. той беше президент на Чеченската република (републиката е един от субектите на Руската федерация - б.а.). Тогава обаче го осени прозрението, че в Русия президентът може да е само един. След законова реформа, позицията му се промени на глава на Чеченската република.

Президент или глава, Рамзан Кадиров управляваше изключително ефективно своя регион. С желязна ръка и с финансовата подкрепа на федералното правителство в Москва, той успя да овладее ситуацията в своя регион след двете големи войни. Вместо да прати бойците, сражавали се срещу руските войници (впрочем и той го е правил - б.а.) по затворите, той ги превърна в машини за убиване, верни Кремъл.

Именно неговите "момчета" поставиха на колене Грузия през август 2008 г. и озаптиха ситуацията в Източна Украйна, когато донбаските "бунтовници" започнаха да безчинстват в името на Москва. Чеченските спецчасти са острието на руските войски и в Сирия, неотдавна призна Кадиров.

Изявлението за възможното му оттегляне не е изненада. То идва навръх годишнината от убийството на опозиционера Борис Немцов. Разследването показа, че хората извършили атентата, са близки до чеченските спецчасти, а опозиционери като Иля Яшин директно обвиниха Кадиров в причастност към покушението.

През последните седмици чеченският политик не спира да дава поводи за критики. Той пусна в профила си в "Инстаграм" видео с лидера на опозиционната партия "ПАРНАС" - Михаил Касянов под снайперски прицел. Пак в социалните мрежи той отправяше заплахи към "враговете на Русия". Едновременно с това лидерът се опитваше да докаже своята популярност с 1-милионни митинги като този на 22-ри януари.

Кадиров започва да изпуска нервите си в публичното пространство, защото ситуацията в неговия регион изглежда не е розова. През юни 2015 г. ИДИЛ обяви, че има свой "вилает" в Северен Кавказ и по-конкретно в Чечения. Държавната руска телевизия все по-често излъжва репортажи от Грозни на младежи спасени от терористичната групировка или такива, които са се разкаяли.

Колко обаче запазват радикалните си възгледи не е съвсем ясно, а редица руски журналисти пуснаха в публичното пространство фразата „трета чеченска война”. Авторитарното управление, наложено от Кадиров изглежда започва да губи почва под краката си.

Кулминацията на народното недоволство дойде през декември, когато скромната възпитателка от дълбочината на страната Айшат Инаева разкритикува задочно Кадиров, а "речта" й се разпространяваше апокрифно в интернет. Накрая главата на републиката я привика, за да я порицае. Като типична кавказка жена, Айшат не посмя да му възрази, но за всички стана ясно, че определено нещо не е наред.

Дори Кадиров да се „пенсионира” като глава на Чечения, той едва ли ще отсъства от публичния живот в Русия. В „най-лошия” случай той ще бъде избран за депутат в парламента в Москва. Още повече, че изборите са през есента.