Турция ще продължи да извършва сондажи за находища на газ във водите край Кипър, ако кипърското гръцко правителство не приеме предложението за сътрудничество на кипърските турци, обяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу посочи, че предложението на кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ двете общности на разделения остров да си сътрудничат при сондажите и експлоатирането на залежите на газ може да допринесе за стабилност и мир в Източното Средиземноморие. 

Напрежението в региона в последно време се увеличи, след като Турция отправи призив енергийните фирми да не работят с кипърското гръцко правителство и изпрати два сондажни кораба.

През юни кипърските гръцки власти издадоха заповеди за арести за членовете на екипажа на турския сондажен кораб „Фатих". 

Чавушоглу посочи, че докато кипърските гърци приемат предложенията на Акънджъ за работа с кипърските турци, Турция ще продължи операциите „с решителност и без промяна" в районите, в които кипърските турски власти са й предоставили лиценз за работа. 

Турският кораб „Фатих" през май започна проучвания край западните брегове на Кипър, а вторият кораб „Явуз" пристигна тази седмица край полуостров Карпасия и се очаква да започне скоро сондажи.

Турция твърди, че е получила лиценз за проучванията от Севернокипърската турска република, която е призната единствено от Анкара.

Европейският съюз заплаши Турция със санкции, заради действията й в изключителната икономическа зона на Кипър. За по-твърд подход от страна на ЕС към Анкара още през юни настояха  кипърският президент Никос Анастасиадис  и тогавашният премиер на Гърция Алексис Ципрас.

По материал от БТА