Европейският съюз да изпрати по-силно послание към Турция заради проучванията на Анкара за природен газ в райони около Кипър, които застрашават и преговорите за разширяване на ЕС. Това е заявил кипърският президент Никос Анастасиадис пред журналисти в Никозия, съобщи Ройтерс.

Република Кипър, която е членка на ЕС, заплаши вчера да блокира всяко споразумение за приемане на нови членки на съюза, докато Брюксел не заеме по-твърда позиция във връзка със сондажите на Турция в Източното Средиземноморие. Никозия заяви, че проучванията се извършват в изключителната икономическа зона на Кипър.

„Оптимист съм, че ЕС ще предаде по-силно послание от досегашното и това е нашата цел", каза Анастасиадис пред репортери в Никозия. Изявлението му съвпада със срещата на външните министри на съюза в Люксембург, на която се обсъжда дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания.

Попитан дали Никозия ще блокира заключенията от срещата в Люксембург, Анастасиадис каза: „Позволете ни да постъпим правилно в зависимост от развитието на нещата. Целта няма да бъде постигната с изявления, подобни на турската реторика."

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се присъедини към кипърския си колега и също поиска по-твърдо отношение спрямо Турция от страна на ЕС.

Ципрас заяви днес, че Европейският съвет трябва „безусловно да осъди нелегалните действия на Турция", която започна сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър, предаде Ройтерс. Гръцкият премиер е изразил позицията си в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„Премиерът изтъкна, че Европейският съвет трябва да обмисли конкретни мерки срещу онези, които са замесени в тези нелегални дейности, ако Турция продължи да нарушава международното право", се посочва в изявление на офиса на Ципрас.

Турция и международно признатото кипърско правителство спорят за правата над зоната около острова, която според проучванията е богата на природен газ. Турски сондажен кораб е закотвен западно от Кипър от началото на май в район, който влиза в обявената от правителството в Никозия изключителна икономическа зона. Очаква се по-късно тази седмица втори турски кораб да се отправи към водите източно от острова.

Кипър е разделен от 1974 г. на северна турска част, където през 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърска турска република, призната до днес единствено от Анкара, и международно признатата Република Кипър, припомня БТА.