Гърция трябва да се откаже от провокациите, за да могат отношенията между Атина и Анкара  да се подобрят и да се избегне покачване на напрежението между двете държави. Това е заяви турският външен министър  Мевлют Чавушоглу по време Международния дипломатически форум в Анталия, коментирайки споровете на с Гърция по повод на сондажите за природен гази и нефт в Източното Средиземноморие, пише вестник „Дейли Сабах“.

По думите му е имало „джентълменско споразумение“ да не се провеждат учения в Егейско море през туристическия сезон през лятото, но сега Гърция го нарушава.

„Имахме споразумение да не се провеждат учения на национални празници. Гърция наруши и това. Те трябва да се откажат от тези провокации“, казва Чавушоглу.

Турският външен министър заяви, че двете страни са започнали диалог след ескалацията на напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие и е била проведена среща за „изграждане на доверие“, но въпреки, по неговите думи, добрите намерения на Анкара, не е постигнат успех.

„Гръцкият външен министър Никос Дендиас дойде тук. Аз бях там. Президентът Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещнаха в Брюксел. Срещата мина добре. Решени ли са всички проблеми? Не. Тези разговори показват нашата решимост да решим проблемите си чрез диалог. Тази решителност и искреност ще продължат. Гърция трябва да се откаже от провокациите. Ходим на пресконференциите и всичко е наред, но след това моят приятел Дендиас казва много неща зад гърба ни. Няма нужда от това. Ние го игнорирахме“, казва Чавушоглу.