Части от света изпращат първия месец от годината с рядък троен спектакъл – суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение, придаващо кървав оттенък на естествения спътник на Земята, съобщават световните информационни агенции.

Небесното шоу, наречено "Супер синя кървава Луна", не е наблюдавано в Северна Америка от 152 години - от 31 март 1866 г.

Сега обитателите на Западното крайбрежие на САЩ, както и жителите на части от Азия и Австралия, получават възможността да се насладят на явлението в цялото му великолепие.

Астрономическото шоу започна в 12:30 ч. българско време. НАСА излъчи директно съвпадането на три явления, свързани с естествения ни спътник – пълно затъмнение, оцветяването на Луната в червеникаво-оранжев цвят и моментът на максималната й близост до Земята. 

НАСА предава на живо явлението. Гледайте ТУК!

В зависимост от положението на места явлението ще бъде наблюдавано на 1 февруари.

Обитателите на други места по света трябва да се задоволят с частично лунно затъмнение. Късметът да наблюдават рядкото застъпване на астрономически явления подминава голяма част от Европа, Африка и Южна Америка.

В части от Европа, Африка и Азия подобен феномен е наблюдаван на 30 декември 1982 г.

Докато избрана част от човечеството се радва на редкия спектакъл, експертите напомнят какво означават явленията, формиращи т.нар. "Супер синя кървава Луна":

Какво представлява синята луна?

Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец и няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята.

Какво представлява суперлуната?

Суперлуна се нарича пълната луна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята, и изглежда по-голяма и ярка от обичайното.

Какво представлява кървавата луна?

Съвпадащото с пълнолунието пълно лунно затъмнение придава на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава.

Колко често се застъпват тези три астрономически явления?

Поотделно трите лунни явления не са необичайни, но е рядкост те да се случат по едно и също време. Синя луна например може да се наблюдава веднъж на около 2,7 години.

НАСА публикува в "Туитър" и карта къде небесното шоу ще бъде най-добре видимо.

Снимки на уникалното явление изпращайте в платформата ни "Аз, репортерът".