Доналд и Мелания Тръмп физически напуснаха Белия дом часове преди встъпването в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис, пишат световните агенции.

Американският президент и Първата дама избраха да напуснат града вместо да присъстват на клетвата на следващия държавен глава.

Снимка: Reuters

Доналд Тръмп напусна Белия дом по червен килим, хванат за ръка с Мелания. И двамата бяха облечени в черно, тя беше сложила и слънчеви очила.

Двамата се качиха в хеликоптер, кацнал на моравата пред сградата и в 8:18 ч. местно време напуснаха Белия дом. По-късно те ще присъстват на частно събитие, на което ще се сбогуват с „ветерани“ от администрацията, както и свои поддръжници.

Снимка: Reuters

По-късно американският президент и съпругата му ще отпътуват за дома им във Флорида.

Доналд Тръмп напуска Белия дом в разрез с всички традиции от предходни години. Той не организира среща „на кафе“ с наследника си в деня на полагането на клетва – традиция, спазвана години наред. 

Снимка: Reuters

Мелания Тръмп също наруши традициите на гостоприемство и не разведе новата Първа дама Джил Байдън в предстоящия им дом.

Доналд Тръмп е вторият държавен глава - след Андрю Джонсън, който демонстративно отказа да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент - събитие без аналог от 152 години.

Послание за довиждане, над 70 помилвани и пълна дезинфекция на Белия дом – така може да бъде обобщен последният ден от мандата на Доналд Тръмп.

Броени часове преди да напусне Овалния офис, Тръмп помилва 73-ма души. Неговото име не е в списъка, но присъстват противоречиви имена, като това на Стив Банън, който помогна на Тръмп да спечели изборите през 2016 г. и беше един от най-доверените му хора. Банън беше обвинен, че е измамил дарители в кампанията за набиране на средства за построяването на прословутата Стена по границата с Мексико.

Помилван беше и рапърът Лил Уейн, който се призна за виновен по обвинения, свързани с огнестрелно оръжие през 2019 г.

Всичките 132 стаи на Белия дом ще бъдат напълно дезинфекцирани и подготвени за семейство Байдън.

Междувременно в Сената тази вечер продължават изслушванията по втория импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Изходът от процеса далеч не е ясен, като някои сенатори-републиканци обмислят да застанат срещу своя лидер.

Вижте повече за Мелания в LadyZone.bg: