Цената на златото достигна рекордната стойност от над $2000 за тройунция. Причината за ръста в стойността е несигурността на инвеститорите в условията на пандемията. 

Златото тази година е един от най-добре представящите се активи на световните пазари. Само от началото на годината цената му се е покачила с малко над 30%. Това отразява притесненията на инвеститорите за развитието на коронакризата.

Те залагат на сигурната инвестиция в злато заради взаимосвързаните здравна и финансова криза, причинени от коронавируса, посочват анализатори. Увеличаващия се брой случаи на заразени с COVID-19, липсата на лечение и ваксина, както и средствата, отпускани от правителствата и централните банки по света, се отразяват негативно на възвращаемостта на останалите видове инвестиции.

Държавните облигации с 10-годишен матуритет в САЩ, например, достигнаха рекордно ниска реална лихва от -1%. Това означава, че ако сега си купите американски дълг, ще загубите пари.

Анализатори на инвестиционната банка „Голдман Сакс“ предвиждат цената на златото да продължи да върви нагоре, достигайки $2300 за тройунция, докато светът се подготвя за бавно възстановяване от пандемията, пише „Файненшъл таймс“. Други инвеститори пък са несигурни за пътя на златото, поради същите причини за неговата рекордна цена – неясното развитие на пандемията.

Кога е евтино и кога става много скъпо

Златото се смята за актив застраховка срещу инфлация и обезценяване на валутата. 

Ценният метал е нискорискова опция за съхранение на богатство в условията на висока несигурност в икономиката. Тогава неговото търсене се увеличава, с което и цената му започва да се движи нагоре. В условия на висок риск, държавните ценни книжа също са възможност със сравнително нисък риск.

Коронакризата, обаче, наложи изкупуването на облигации с цел държавата да осигури по-голяма ликвидност в икономиката. Така и тази опция не е достатъчно атрактивна дори за най-пасивните инвеститори. Затова и те се обръщат към златото.  

В по-сигурни условия, обаче, инвеститорите предпочитат по-голямата възвръщаемост на по-рисковите активи, като акции и облигации. Тогава златото не е толкова желано, и цената му започва рязко да спада.