В "Св. Георги", която е единствената българска църква в Орландо, са допускани само по 10 души да запалят свещ на Великден, като са спазвани всички епидемилогични изисквания на щата Флорида, разказва сънародникът ни там Димитрий Панчев.

„Христос Воскресе, мили приятели! Това беше от централна Флорида. По принцип, тук имаме над 200 човека, в нашата църква, но днес заради рестрикциите за COVID-19 сме по-малко от 10 души и следваме инструкциите на управляващите във Флорида. И все пак, който е дошъл да си вземе огънче от църквата, с Господ напред и ние след него. Господ да ни пази. Живи и здрави!“, допълва Панчев.

Останалите наши сънародници в Орландо, гледат светата литурция онлайн. Наблюдавана е на живо от над 2300 души във "Фейсбук". Отслужена е на български и английски език. Българи в Орландо дори са поръчали свещи с имената си, за да бъдат запалени от служителите на храма по време на литургията.

В американския град живеят над 2000 наши сънародници. Църквата е много повече от религиозен храм, тя е кауза, която ги обединява вече 10 години. Те сами събират средствата за купуване на земята и изграждането на посторойката, като продават традиционна българска храна.

Вижте още за историята църквата Св. Георги в Орландо тук: