С биенето на камбаната започна изборният ден в българската църква в Орландо, Флорида. Малката едноетажна постройка, където се помещава изборната секция за президент е едновременно българска църква и училище. А хората дошли да упражнят вота си, преди да влязат в секцията, се кръстеха.

Българската общност в централна Флорида наброява неповече от 2 хиляди души. А в деня на президентската надпревара всички гласуват, гласуват по-малко българи да напускат страната в търсене на американската мечта: “Не искам хората да хващат самолета, от терминалите и да ги виждам. Виждам все по-познати хора тук по чужбина. По-малко виждам в България, отколкото тук”.

“Ние сме емигранти, далеч сме от роднината, но милеем за българското, християни сме. Християнството ни е запазило от  500 години като робство и ние съхранило като народ, същото искахме да го пренесем тук зад Oкеана”, казва Иван Стоянов от настоятелството на храма „Св. Георги”.

За българите от Орландо църквата е много повече от религиозен храм. Тя е каузата, която ги обединява вече седем години: „Когато българите купуват земята, тук няма абсолютно нищо, те я купуват срещу 120 хиляди долара, събрани от дарения, в последствие само със собствени средства изграждат сградата на църквата”.

Снимка: Добромир Иванов

Църквата е разширена, за да се извършват служби вътре, направен е иконостас.

Идеята за първата българска църква на източното крайбрежие, се ражда след трагичен инцидент. През 2009 година по време на акробатичен скок в увеселителния парк "Дисни уърлд" умира българският каскадьор Анислав Върбанов.

„След неговото погребение в сръбската православна църква имаше около 500 души и въпросът, който си задавахме: защо ние ходим и се изпращаме по чужди църкви, защо не се съберем и не си направим наша църква, там където ние да се кръщаваме на български нашите деца , да ги кръщаваме в българската православна църква”, разказва свещеникът Атанас Мегеров.

В джоба на каскадьора откриват икона на Св. Георги.

Атанас Мегеров, който е мениджър в международна компания, решава доброволно, без заплата да стане свещеник на малката църква. След изкарани онлайн курсове, наскоро е ръкоположен. А в деня на президентския вот, се извърши и първото кръщене в храма.

Повечето пари за земята под църквата са събрани от продажбата на традиционна българска храна. Нашите сънародници сами приготвят кебапчета и кюфтета, които продават в парковете на Орландо в продължение на няколко години, всеки уикенд.

Камбаната на църквата е на двора. Там е, защото няма място за нея в храма, твърде малък е. Тя обаче е търсена няколко години от шеф готвача Неделчо Неделчов, който дълго време работи за легендарния голф играч Арнолд Палмър.

„Камбаната я взех от Тенеси. От човек, който се занимава специално с това – с камбани, свалени от катедрали, църкви. Ходенето от Флорида до Тенеси и обратно е два дни път. Все едно да отидеш до Холандия, Норвегия. Стига да имаш желанието пътят не е важен, важно е да имаш желанието”.

Днес православната църква чака своята нова сграда. Има и проект за най-голямата българска черква зад океана. Търсят се 400 хиляди долара. А българите в Орландо имат нова мечта.

На сайта на църквата е посочено как можете да им помогнете!