Бившите президенти на САЩ Джордж Буш-младши и Джордж Буш-старши заклеймиха "слепия расов фанатизъм, антисемитизма и омразата във всичките й форми", взимайки повод от насилието по време на митинга на белите расисти националисти в събота, при който загина невинна млада жена, съобщават световните агенции.

"Ние се молим за Шарлотсвил, който ни напомни фундаменталните истини, записани от най-известния жител на този град в Декларацията на независимостта: Всички ние сме създадени равни и сме получили от нашия Създател неотменни права", се казва в съвместната декларация на баща и син Буш, които визират своя далечен предшественик, бившия американски президент Томас Джеферсън, изпод чието перо е произлязла Декларацията за независимостта на САЩ. 

"Ние знаем, че тези истини са неизменни, защото сме свидетели на разцвета и величието на нашата страна", подчертават двамата бивши президенти. 

Те не споменават за противоречивите изявления на своя наследник и съпартиец-републиканец, президента Доналд Тръмп, който стана обект на остри критики, че не осъдил достатъчно ясно белите расисти и който обвини и "двете страни" за насилието по време на шествието в Шарлотсвил, щата Вирджиния.