Човек загина, след като бурята „Денис“ връхлетя Великобритания, а армията беше призована да помогне за справяне с последиците от тежките наводнения и бурните ветрове, съобщи АФП.

Мъжът е паднал в река Тау в Южен Уелс, а тялото му е било открито надолу по течението, съобщиха от полицията.

Британската правителствена агенция по метеорология издаде червен код за Южен Уелс и обяви, че съществува риск от "значителни наводнения", който включва "опасност за живота, големи наводнения, унищожаване на имущество и затваряне на пътища".

Снимка: EPA

Рекордните 594 предупреждения за наводнения бяха издадени в неделя за райони, простиращи се от Шотландия до Югозападна Англия.

Вятър със скорост над 150 км/ч беше регистриран в Южен Уелс. Полицията обяви, че има нанесени сериозни щети в части от Уелс и Англия, като се съобщава и за свлачища.

Пътищата и железопътния транспорт бяха силно засегнати от проливите дъждове и ветровете. Министерството на отбраната разположи войски в Западен Йоркшир, Северна Англия.

Снимка: EPA

Северозападна Франция също беше засегната от бурята. За два региона беше обявен оранжев код за дъжд и наводнения. Около 60 000 души останаха без ток.

Над 12 000 домакинства във Финландия също остават без електричество на фона на силните ветрове, причинени от бурята „Денис“. Очаква се силен вятър и в Германия, Дания и Южна Швеция.