На 16-ата годишнина от смъртоносният ураган "Катрина", Съединените щати бяха ударени от нов силен ураган – „Айда“. Над 1 милион души са без ток, съобщава се и за първа жертва, а губернаторът предупреди, че броят на загиналите може да се покачи. 

В щата Луизиана беше обявено бедствено положение. 5 200 служители на Националната гвардия са изпратени на помощ на местните власти. На онлайн среща президентът Джо Байдън обсъди с местните власти как федералната хазна да помогне в кризата.

Властите предупредиха, че който не се е евакуирал, не трябва да излиза навън. Бурята връхлетя с ветрове от 240 километра в час и с поройни дъждове.

Снимка: Reuters

Отнесени са покриви, изкоренени са дървета, улици са превърнати в реки. Очаква се на места по крайбрежието приливната вълна да достигне близо 5 метра.

Над 90% от производството на петрол в Мексиканския залив е временно спряно.

Ураганът подлага на проверка новата защитна инфраструктура на град Ню Орлиънс, в която след "Катрина" бяха инвестирани милиарди долари.

Властите заявиха, че всички язовирни диги в щата са издържали и са предотвратили по-голямо бедствие. В най-големия град Ню Орлиънс призоваха домакинствата с генератори да споделят електричество със съседите си.