Унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред растяща опозиция от страна на партньорските десноцентристки партии в Европейския парламент.

Няколко християндемократически партии обявиха, че се противопоставят на продължаването на членството на партията на Орбан "Фидес" в Европейската народна партия.

Една люксембургска и две белгийски партии изпратиха писмо до ръководството на ЕНП, в което искат "Фидес" да бъде изключена, защото унгарският лидер "действа в шокиращо противоречие" с християндемократическите ценности на ЕНП.

Европейската народна партия е твърде важна, "за да бъдем подкопавани в собствените си редици от това, срещу което сме толкова решени да се борим: популизма, основан на национализъм, и откритата враждебност срещу европейската интеграция", заявиха те.

Холандски и португалски партии се присъединиха към разрастващото се недоволство, че Орбан е отишъл твърде надясно спрямо традиционните християндемократически ценности.

Португалската Народна партия заяви в писмо до ръководството на ЕНП, че различията с "Фидес" са "твърде съществени", за да остане партията на Орбан в ЕНП.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в европарламента Манфред Вебер заяви, че върви обсъждане какво да бъде решението по отношение на партията на Орбан.

Унгарският премиер Виктор Орбан си навлече сериозни критики, когато преди десет дни стартира кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с твърдението, че Брюксел подкрепя имиграцията.

Преди двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел на 21-22 март се очаква висши ръководители на ЕНП да обсъдят позицията на Орбан.