Манфред Вебер, кандидатът на десницата за председател на Европейската комисия, говори в специалното студио на „120 минути” от Брюксел.

– Манфред Вебер, Благодаря Ви, че сте с нас.
– Благодаря Ви за поканата.

– Как сте?
Добре съм, тук съм в Брюксел и работя за европейците, за българите и за цяла Европа. Това за мен е страст – наистина ми харесва.

– А как изглежда Европа от десния бряг на реката?
– Не мисля, че съм на десния бряг на реката. Мисля, че съм в центъра. Аз съм християндемократ, представител съм на най-голямото политическо семейство в Европейския съюз. В България нашият партньор е Бойко Борисов с ГЕРБ. Ние се стараем да донесем следващата стъпка за Европа. Мисля, че сме постигнали добра Европа за момента, например икономическото развитие на България е изключително. Това, че толкова много хора имат работни места и увеличението на работната заплата е много добър знак. Все още не е перфектно, но е добро. Така че сме постигнали много и сега трябва да обсъдим следващите стъпки. Това е в ръцете на европейците, защото имаме избори тази година и ги очакваме с нетърпение.

Мислите ли, че хората в нашите държави наистина се интересуват от европейските избори? Говоря за това, което се случва днес – жълтите жилетки във Франция, виждаме ерозия на фундаментални права в държави като Унгария, имаме лоша медийна среда и корупция в нашите страни – България и Румъния. И сега се налага да отидем и да гласуваме. Мислите ли, че хората ще имат същата страст като Вас политиците?

– Европа никога не е била обещание, че ще живеем без проблеми. Винаги има проблеми със социалната справедливост в нашите общества, с екологичните въпроси и климатичните промени. Но Европа винаги е била обещание да решим заедно проблемите по възможно най-добрия начин. Да сближим Европа, да чуем българския начин на мислене и да го комбинираме с немския или испанския. Да намерим разбирателство.

В същото време 35 интелектуалци изпратиха отворено писмо до обществото, твърдейки, че Европа е изправена пред изключителни предизвикателства в момента. Европа е изоставена от ключови партньори като САЩ и Великобритания.

Споменавайки Великобритания, какво мислите за развода? Можем ли да видим този развод по приятелски начин или ще бъде по-груб?

– Ние европейците, 27-те членки, сме готови да организираме този развод – Брекзит по възможно най-уредения и партньорски начин. В крайна сметка брекзит е ситуация, в която и двете страни ще загубят. Но затова ние сме готови да преговаряме. Вие трябва да видите, и искам да подчертая, че в момента няма проблем пред Европейския съюз. Ние знаем какво искаме като европейци. Ние имаме огромен лондонски проблем. Не могат да ни кажат какво искат да постигнат. Съжалявам, но е техен дълг да ни кажат какво искат, защото те искат да напуснат ЕС. Не ние искаме да напуснем Великобритания, а обратното.

– Това е вашето мнение за събитията, които се случват на запад, но нека поговорим за изтока – Русия. Вие не сте привърженик на руските газови потоци, доколкото знам, но подкрепяте ли санкциите срещу Русия?

– Абсолютно. Защото Русия вече не зачита международно право и стандарти. Видяхме това в Грузия, виждаме го всеки ден в Украйна и също така в Сирия. Асад оцеля с руски бомби. И много мигранти, които минаха през Турция, през Гърция, до Германия и Австрия, започнаха своето пътуване, защото Русия бомбардираше Сирия. Затова трябва да сме наясно, че Путин е готов да използва военни действия, може дори да го наречем война, за да постигне политическите си цели. Затова Европа трябва да се събуди, Европа трябва да бъде обединена и ясна за този въпрос. Дори видяхме опасността от руска намеса вътрешно – видяхме я при референдума за брекзит, с фалшивите новини и дезинформацията. Те създадоха атмосфера, която доведе в крайна сметка до брекзит. Русия има интерес от слаба Европа, а слаба Европа е разединена Европа, в която Франция, Германия, България, Румъния, Испания се карат помежду си. Това е в интерес на Путин. Моето основно послание, като ръководител на най-силната политическа партия в Европа – Нека да стоим заедно. Тогава може да предложим на Русия да се върне на масата за преговори. Но аз искам да започна тези разговори от силна позиция, не от слаба такава.

– Като заместник-председател на ЕНП в миналото, Вие отговаряхте за политическата стратегия и политики в сферата на правото и вътрешни работи. И двете са проблемни сфери за България. Имате ли обяснение защо те все още са проблемни?

– Мисля, че всеки европеец – българин, немец, швед, всеки европеец очаква от държавата си да зачита върховенството на закона, независимостта, некорумпираната структура.

Искам да обърна внимание на един конкретен случай в България, от който знам, че хората са много разочаровани – въпроса с Шенген. Особено, когато става дума за законовите изисквания за Шенген, България се справя страхотно за опазването на външните граници и Бойко Борисов ми показа миналото лято граничния пункт между Турция и България, и трябва да Ви кажа, че граничният контрол в България има по-високо ниво на модернизация от този в Гърция, например. Така че, когато става дума за критериите, България трябва да стане член на Шенгенското пространство и правя каквото мога да подкрепя това.


– Говорейки за честност, честно ли е да започнем да оценяваме ситуацията в България например на база съдебната система? Свързвайки финансирането от ЕС с резултатите и върховенството на закона, както поиска ЕП преди няколко седмици?

– Говорите за парите на данъкоплатците? Българските данъкоплатци – вие, аз, немските и френските данъкоплатци – европейците плащат за Европа. След това разпределяме средствата през регионални фондове. С когото и да разговарям, всеки ми казва: "Моля ви, гарантирайте, че моите данъци се харчат по правилен начин, че няма да има корупция и съдебната система, която трябва да предпазва този механизъм, също работи правилно. Това е очакването и затова няма отстъпки или специално отношение към никого в Европа по отношение на честното използване на наличните средства. Затова аз съм готов да бъда изключително стриктен и силен в изпълнението на тези правила. Знам, че много държави не са доволни от тях, но трябва да Ви кажа, че тези, които харчат парите по правилен начин, а България се справя все по-добре, те не се страхуват от санкции, защото когато правите това правилно, можете да харчите парите както пожелаете.

- Благодаря Ви много, беше ми много интересно. Какво очаквате да се случи в Европа след май?

– Първо, това е в ръцете на европейците. Изборите винаги са в ръцете на избирателите. След това трябва да обединим тези сили, които вярват в силна Европа, в обединена Европа, която е способна да защити интересите на българите и на европейците.

– Манфред Вебер, благодаря Ви.
– И аз Ви благодаря.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: "Промяната Европа".