В търсене на място за разполагане на големи соларни панели много страни решават да създадат плаващи системи във водоемите.

Нидерландия обаче доразвива тази идея и прави още една стъпка – създава соларни панели във водна среда, които следват Слънцето.

В езеро в югозападната част на Холандия плува лъскав кръгъл остров, покрит с десетки блестящи слънчеви панели. Той е различен от много други фотоволтаични ферми по света – прецизно следи движението нa небесното тяло и го следва, за да улови възможно най-много лъчи.

Кадри: Youtube/Global Update

Инсталацията е наречена „Протей“ – носи името на едно древногръцките божества на морето, и е сред първите, които комбинират плаващи слънчеви панели с технология за проследяване на Слънцето – всичко това в опит да се увеличи максималното количеството енергия, което може да произведе.

Съоръжението се състои от 180 движещи се слънчеви панели с общ инсталиран капацитет от 73 киловата пикова мощност (kWp).

Това е малко количество в свят, който бързо се опитва да премине към възобновяема енергия, но португалската компания SolarisFloat, която го изгражда, вярва, че тази малка инсталация може да се разшири, за да генерира големи количества чиста енергия. И най-важното - без да заема ценна земя, коментира Би Би Си.

Като слънчогледите

Соларното съоръжение в холандското езеро имитира начина, по който младите слънчогледи следват Слънцето от изток на запад през деня. Технологията за проследяване, която вече се използва и в някои наземни слънчеви масиви, помага да се увеличи общото производство на енергия, тъй като панелите постоянно се стремят да се обърнат към небесното тяло.

Изследванията показват, че те могат да увеличат производството на енергия с 35% и да намалят средната му цена с 16% в сравнение с конвенционалните системи.

Кадри: Youtube/Global Update

Заради повишаването на ефективността се очаква търсенето на технология за проследяване в слънчевите панели да нараства с 16% годишно между 2022 г. и 2030 г.

Чрез обединяването на плаването и проследяването SolarisFloat очаква производството на енергия от този тип соларни панели да се увеличи с до 40%, в сравнение с това от статични наземни инсталации.

SolarisFloat създава „Протей“ като пилотен проект, за да тества тази авангардна технология и да анализира как тя стимулира генерирането на чиста енергия. Прототипът им осигурява позицията на финалист за Европейската награда за изобретател през 2022 г.

Едностранните панели на „Протей“ бавно се въртят на всеки няколко часа по две оси, като използват механични, геопространствени и светлинни сензори, с които прецизно следят пътя на Слънцето.

Кадри: Youtube/Global Update

Плаващите слънчеви панели бележат бум по целия свят

Земите остават свободни за отглеждане на храни

От бразилската Амазония до Япония - плаващите слънчеви панели бележат бум по целия свят. Плаващият слънчев капацитет нараства значително през последните 10 години - от 70 MWp през 2015 г. до 1300 MWp през 2020 г. Очаква се този пазар да расте с 43% всяка година през следващото десетилетие, като ще достигне вероятно 24,5 милиарда долара до 2031 г., посочва Би Би Си.

Конвенционалните слънчеви ферми често са критикувани заради количеството земя, която заемат и която иначе би могла да се използва за отглеждането на култури за изхранване на нарастващото световно население, или за дървета, абсорбиращи въглерод.

Кадри: Youtube/Global Update

Слънчевата енергия изисква огромни пространства - поне 40-50 пъти повече от това за въглищните централи и 90-100 пъти повече от това за газовите системи, показва изследване на Лайденския университет в Холандия.

Природозащитниците също изразяват загриженост, че наземните слънчеви и вятърни паркове могат да окажат вредно въздействие върху биоразнообразието, особено когато са изградени в богати на видове райони.

Страни като Япония и Сингапур инвестират сериозно в плаващи слънчеви ферми поради ограничената наличност на земя или заради много скъпи терени.

„Плаващата слънчева енергия е сравнително нова опция за възобновяемата енергия, но има огромен потенциал в световен мащаб“, коментира Томас Рейндъл, заместник-изпълнителен директор на Института за изследване на слънчевата енергия в Сингапур.

Ако покрием с плаващи слънчеви панели само 10% от всички създадени от човека резервоари по света, ще имаме глобален фотоволтаичен инсталиран капацитет, който ще бъде 20 пъти по-голям от този днес.

Слънчева революция във водоемите

Възходът на плаващата слънчева технология е сред най-новите тенденции в революционното разширяване на слънчевата фотоволтаична енергия през последните години. Технологията днес представлява 3,6% от глобалното производство на енергия спрямо 0,03% през 2006 г. В същото време соларните панели отбелязаха удивителен спад на цените, което ги превърна в най-евтиния източник на енергия в света.

Според Международната агенция по енергетика, ако се стремим към свят с нулеви емисии, то през 2023 г. производството на слънчева енергия трябва да бъде 6 пъти по-голямо.

Европейският съюз предложи мащабно увеличаване на възобновяемата енергия, тъй като се стреми да намали зависимостта си от руския петрол и газ след нахлуването на Русия в Украйна.

Плаващите слънчеви панели генерират и допълнителна енергия поради охлаждащия ефект на водата, над която се носят.

Кадри: Youtube/Global Update

Условия: Високи географски ширини бе силни ветрове

Един от най-големите недостатъци на слънчевите панели, които следят Слънцето, е че са трудни за инсталиране.

Най-подходящите места за този тип системи са по-високите географски ширини, в които няма силни ветрове. Местата трябва да се избират внимателно, за да не се стига до нарушаване на панелите и системите им за закрепване и закотвяне при по-големи вълни и бурно време.

Добавянето на тракери за проседяване увеличава общите капиталови разходи и разходите за поддръжка на инсталацията. Но печалбите от произведената енергия показват, че тези инвестиции си заслужават.

Намаляване на изпаренията

Проучване от 2021 г. установява, че плаващите слънчеви панели в резервоар в Йордания - една от страните с най-голям недостиг на вода в света, намаляват и изпаренията с 42%, като същевременно произвеждат 425 MWh енергия годишно.

 „Можете да използвате слънчева енергия през деня и хидроенергия през нощта. Ако го направите по интелигентен начин, ще имате в резервоара една гигантска батерия“, казват специалистите.