Като решение на проблема с цената на електричеството, все повече общини минават на улично осветление, захранвано от слънцето.

Гражданите също са доволни, защото през цялата нощ е светло и не се налага да се пести. Като погледнат към селото си нощем,  жителите на Кайнарджа се хвалят, че тя грее.

Снимка: bTV

500 панела, които събират енергия от слънцето и захранват лампите през нощта. Соларното улично осветление е намалило сметките за ток на Кайнарджа с 35%.

В община Смядово, Шумен решават да подменят уличните лампи с енергоспестяващи. Правят го със собствени средства, за петдесет хиляди.

„С тия 50 000 лева ние закупихме 1400 крушки, по 35-40 лева ни излезе знам едната крушка, лед крушка, 20 вата, с които сменихме старите крушки, които варираха от 150 – 200 вата. Имаше и по 500 вата стари крушки, така че може да си направите сметка колко икономично е в момента…. дори сме на икономия, спрямо миналата година и спрямо осветлението, което е било“, заяви Иванка Петрова, кмет на община Смядово.

Снимка: bTV

В градовете е по-сложно и скъпо. Димитровград тегли един милион лева заем, за да сложи LED лампи. Градът купува ток от свободния пазар, затова от сдружението на общините предлагат те да минат на регулирания пазар.

„Няма логика да бъдем поставени под един знаменател с бизнеса, който произвежда стоки с добавена стойност“, каза Иво Димов кмет на Димитровград и член на УС на НСОРБ.

Общините, които искат да намалят сметките си за улично осветление - могат да го направят със собствени средства, с кредит или по европейски програми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!