Балтийските републики, които заедно с Полша ще получат по един батальон от НАТО за отбрана, вече подготвят инфраструктурата за международните подкрепления. Какво се случва в различни точки от източния фланг на НАТО?

На плановете за разполагане на батальони в Полша и балтийските държави Русия отговаря със създаването на три нови дивизии от по 10 хиляди души и започва масирани военни учения в южния и западния окръг, поставя системи в Крим и Калининград, които да гарантират, че Крим няма да бъде върнат в предишното положение.

„Ние не крием нашето негативно отношение към придвижването на военна инфраструктура на НАТО към нашите граници и въвличането на други държави във военната активност на този блок", коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Според основополагащия акт НАТО – Русия Алиансът има ангажимент да не разполага значителни военни части по границите на Руската федерация. Според НАТО мерките са отбранителни и съразмерни и не нарушават документа.

Снимка: bTV

„Всичко се прави, ако има агресия от какъвто и да е вид, НАТО като цяло ще може да реагира и да изпълни ангажимента си към всяка една страна-членка. Никой не си мисли в професионалната общност, че батальонна група или бригада може да изпълни някаква агресивна роля към Русия. Това е абсурдна теза и това изявление на Лавров е за вътрешна употреба”, категоричен е Тодор Тагарев - бивш министър на отбраната на България.

За да тества уменията на държавите от източния фланг да се бранят, докато пристигне колективната помощ, НАТО организира мащабно учение в Полша. Традиционното учение „Анаконда” нарасна до 30 хиляди души от над 20 нации, от тях 14 хиляди американци. В „Анаконда” 16 България участва с над 288 души от 61-ва бригада, специалните сили, 35 машини на сухопътни войски и самолети МиГ-29.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е начинът да се покаже единството на Aлианса, да покажем, че сме единни във всички предизвикателства”, отбелязва бригаден генерал Гурди Ангелов - командир на 61-ва бригада , Карлово.

90% от българите, изпратени да представят държавата, са с опит от мисии.

„Професионално погледнато, ако имахме необходимата екипировка, можеха трудно да ни достигнат. Българските военнослужещи при условията, при които са поставени изпълняват задачите си, са на изключително високо ниво и с действията си получават единствено суперлативи за тях самите, за армията и за държавата като цяло и са една доста добра визитна картичка за България”, категоричен е майор Руслан Колев - зам.-командир на Втори механизиран батальон.

Освен стрелби и десант от класическите военни операции се тренират и антитерористични действия.

В „Анаконда” се тренира отбрана в условия на хибридна война и кога да включат военния компонент в среда на разнородни заплахи пропаганда, политическо влияние и икономически натиск.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази година важните учения на НАТО са 150. За да демонстрира готовност да защитава всичките си съюзници, в последния месец НАТО провежда освен мащабното учение в Полша, традиционното учение в Балтийско море с 65 кораба на 17 държави. По суша пък учението „Сайбър страйк” преминава и през трите балтийски републики.

Руската армия реагира със сборове във всички военни окръзи на страната, които целят проверка на бойната готовност - действие, разпоредено от президента Владимир Путин в отговор на плановете на НАТО да изпрати допълнителни батальони до границите на Руската федерация.

„НАТО засилва агресивната си реторика и действия до нашите граници. В такива условия сме длъжни да решим задачите с подобряване на отбранителните способности на страната", подчерта Путин.

„НАТО действа много открито. В последните учения имаше представители на Беларус и Русия да видят какви сценарии се проиграват. Няма обаче реципрочност от тази гледна точка. Когато г-н Путин вдига по учения десетки хиляди военнослужещи съвсем близо до границата на НАТО, не е поканил никого да види какво тренират. Това е притеснително”, отбелязва Тодор Тагарев.

Докато на югоизток има колебания с какво точно да се ангажираме за колективната отбрана, на североизток в балтийските държави усилено се готвят да повишат отбранителните си способности.

10 хиляди военнослужещи под ръководството на американското командване в Европа тренират отбранителни операции в балтийските републики. Това е поредното голямо учение на НАТО преди срещата на върха. За целта американската бронирана техника от втора кавалерия в Германия изминава на собствен ход 2200 километра през Европа до Естония. Това не се е случвало от Втората световна война.

Целта на общите маневри с балтийските държави е да се засилят отбранителните способности на отделните държави в съюза.

„Няма по-добър начин да се поддържаш мира от това да си подготвен. Става въпрос за трениране на нашата съвместимост и да уверим, че като съюз сме заедно", отбеляза ген.-майор Тимоти Макгуайър – заместник-командващ на силите на САЩ в Европа.

В това няма никаква провокация, категоричен е и ген.-лейтенант Рино Террас - командир на силите за отбрана на Естония. „Провокация е, че не се провеждаха такива учения преди и това доведе до инвазия в Грузия и Украйна", заяви той.

Съединените щати са дарили на балтийските републики ново въоръжение и оборудване, Естония е получила противотанкови ракети „Джавелин” за 33 милиона долара, които са предназначени за унищожаване на бронирани машини, а Литва - радиооборудване на стойност 24 милиона долара за комуникация от зоната на бойни действия с авиацията за поддръжка.

Балтийските републики вече имат оборудване, център за обучение и сертифицирани специалисти, които могат в случай на нужда да поискат поддръжка по въздуха от Алианса.

Именно насочвани с подобно оборудване от земята американските щурмови самолети А-10 демонстрираха кацане в стил Студената война. Самолетите използваха за писта действаща магистрала, което се прави, ако летището е с разрушена инфраструктура. Това не е тренирано от 80-а година.

„Най-специфичното в тази задача е да има подготовка, така че да се осигури сигурно кацане. Може да е въпрос само на няколко часа подготовката на подобна операция. Въпросът е свързан и с трафика. При нужда може и нощем да се осъществи, но в момента това е излишен риск”, поясни бригаден генерал Джон Слокъм - командир на 127 крило, ВВС на САЩ.

Естонската авиация няма изтребители. Персоналът е едва 400 души. Естония плаща за охрана на въздушното пространство от приемането си в НАТО през 2004 година, включително хотели и издръжка на екипажите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бюджетът на армията е 450 млн. евро общо. Ако трябва да си поръчаме самолети, няма да има пари дори да се мете пистата. Благодарение на съюзниците, които осъществяват охраната на въздушното пространство, ние можем да се фокусираме върху наземната работата с радарите, управление на въздушния трафик, ръководството на летището и програмата за насочване на авиацията от земята”, подчерта полковник Ян Тариен - командир на естонските ВВС.

До момента в денонощното дежурство за балтийските държави са участвали 17 нации от Алианса. Британците са тук с „Юрофайтър” за трети път.

От началото на мисията си през април до момента британските „Юрофайтър”-и са вдигани 10 пъти и са прехванали общо 23 руски самолета.

Средно по хиляда руски военни полета се осъществяват в близост до въздушните граници на Естония. Тази година навлизанията във въздушното й пространство от руски летателни апарати са три. Обикновено това се случва по маршрута Русия - Калининград.

„Може да е много бърза реакцията. В рамките на 7 минути излетяхме и на 4-тата минута летяхме редом до руските самолети. Обикновено се държат много професионално, няма никакви действия, които да предизвикват безпокойство у нас. Обикновено се случва по пътя между Русия и Калининград. Когато няма план на полета, нямат кодовете, които се искат, и не следват инструкциите, ни пращат да ги опознаем", разяснява Гордън Мелвил, командир експедиционно крило.

Командир на естонските ВВС разяснява какво е да имаш такъв непредвидим съсед: „Трудно е, но през историята сме свикнали мирът и свободата да не ни е дадена даром и за да избегнем война, трябва да сме готови за нея. Естония приема отбраната си много сериозно".

Базата Тапа - казарма от съветско време, естонците са превърнали в модерен полигон и вече подготвят инфраструктурата, за да приемат международните подкрепления. По първоначални данни се очаква тук да дойдат британци.

За обикновените хора притеснението остава. "Нервна е ситуацията, защото Русия прави военни тренировки по границата. Ние сме съседи и не знаем какво планират те. Повечето от нас се чувстват защитени от страна на НАТО. В този регион има малко руснаци, ние имаме по-близо до границата, с тях нямаме проблеми, приятели сме, но в големите градове имат проблеми. Те искат повече права, искат да живеят в Естония, но да са руснаци като в Русия и това ни притеснява", казва Тамес - жителка на Естония.

По традиция всяка година на 23 юни естонците честват с парад на победата своята независимост и почитат падналите в Първата световна война. Всяка година парадът е в някои от градовете, които са участвали в боевете. Тази година парадът е в град Вору на 30 километра от руската граница.

По улиците на града след редовната армия и доброволците преминаха бронирани машини от американското учение и прелетяха изтребители, последвани от бомбардировач Б52.

"Независимо дали 30 километра или метър от руската граница, територията на НАТО е в цяла Естония и като близък партньор и съюзник САЩ тренира на цялата територия на страната", коментира Джеймс Мелвил-младши - посланик на САЩ в Естония.

САЩ ще оставят в Естония и другите балтийски държави по една рота с оборудването й извън решението за батальоните с многонационално участие, които ще изпрати НАТО. Това, което НАТО прави в североизточния фланг, е обект на разговори с Русия.

„Една от причините да смятаме съвета НАТО - Русия за полезен е, че можем да запознаем Русия с това, което правим, защото ние сме предвидими и прозрачни. Военното присъствие на НАТО в Полша и балтийските държави е отбранително и пропорционално и изцяло съобразено с международните задължения", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

България е поела ангажимент да изпрати до 400 войници за учения в Румъния и трябва да обяви как ще продължи активността на ученията в Черно море. Важните решения ще научим само след седмица.