САЩ е мястото, където оръжията се продават свободно и достъпно, като последен модел смартфон. Това е страната, в която всяка седмица, във всеки щат има огромен панаир на оръжия.

30 000 американци умират от огнестрелно оръжие всяка година. Те са застрелвани на работното си място, по пътя към училище, в супермаркета или в киносалона, докато гледат „Батман”.

Масовите убийства като тези в Кънектикът, Колорадо, Сан Бернардино, се превърнаха в епидемия. 

В клуб "Пулс" в Орландо, Флорида преди повече от половин година мъж, въоръжен до зъби, с легално закупено оръжие, нахлува вътре и убива повече от 50 души, които се забавляват в този момент. Това е едно от най-големите масови убийства в историята на Съединените щати.  

Снимка: Теодора Трифонова

Ранените в емблематичния гей клуб са още толкова. В ранните часове на 12 юни американецът от афганистански произход Омар Матин влиза в заведението и започва да стреля. 29-годишния мъж е бил радикализиран от идеите на Ислямска държава.

Заведението вече не работи, превърнато е в паметник на ужаса. И днес десетки палят свещ за жертвите от "Пулс".

Снимка: Теодора Трифонова

Майк и Деби познават част от загиналите. Двамата работят в организация, бореща се за правата на хората с различна сексуална ориентация. Деби споделя колко й е тежко, тъй като работи за това хората да могат да се чувстват сигурни и приети от обществото. „Мислех, че сме го постигнали”, казва тя.

У нападателя от Орландо са открити две огнестрелни оръжия - пистолет и военния автомат Ей Ар-15, същия е използван преди четири години от стрелеца, който уби 20 малки деца и още 6-ма учители в основно училище в Нютаун, Кънектикът.

Автоматът може да бъде купен от всеки оръжеен магазин. Така прави и Робърт Кастро, който е продавач на сувенири в Орландо. Американецът от мексикански произход ни кани в дома си, за да ни покаже арсенала си.

По думите му с Ей Ар -15 може да стреляш 30 пъти с един пълнител. „Например стрелецът от Орландо е имал 800 куршума от тези. Куршумите са доста евтини 14 долара за пълнител. И всичко, което трябва да направя е да сваля предпазителя и съм готов. Като в армията е, зареждаш, стреляш и презареждаш, докато не уцелиш всички”, коментира Кастро.

Снимка: Теодора Трифонова

Оръжието - задължително

За хората като Робърт да имат такива смъртоносни играчки е модерно и задължително. „Много е евтино, все едно си купуваш нов телефон, цената общо взето е около шест - седемстотин долара”, казва той.

Снимка: Теодора Трифонова

Робърт е горд притежател на 8 различни вида оръжия. Никога обаче не се разделя с 11 мм пистолет и два пълнителя. С тези оръжия той може да иде почти навсякъде – в мол, в супермаркет, по улиците. Забрана ще срещне само с държавните институции, училища или заведения, в които се сервира алкохол. Потвърждава, че законите са изключително либерални.

Снимка: Теодора Трифонова

За да си купиш оръжие във Флорида трябва да отговаряш на две изисквания - да си американски гражданин и да имаш чисто съдебно и криминално минало. Най-лесно е на оръжейните изложения. Кастро посочва, че там въобще не те проверяват, а ако решат да го направят може да намериш човек, който да ти продаде оръжие.

На 400 километра от Орландо, отиваме на оръжейно шоу в Маями.

Снимка: Теодора Трифонова

Такова има всеки уикенд, в почти всеки щат на страната. Входът е едва 12 долара, а хиляди американци пазаруват от тук - пистолети, пушки и муниции. Разнообразието е голямо, а цените са напълно поносими - за 1000 долара, например можете да се въоръжите до зъби.

За 500 долара можете да си купите и РПГ. Ако решите да купувате, можете да го направите, дори ако сте психично болен. Просто не се изисква такъв документ – американско гражданство и попълването на един формуляр.

Снимка: Теодора Трифонова

Освен продавачи, има и производители на оръжия, като Шон и приятелите му, които сами правят пистолети и пушки. „Да правиш оръжия, е като да се научиш да танцуваш или рисуваш, много е лесно”, коментира той.

Децата също се учат - няма никакви възрастови ограничения за посетителите на шоуто.

По думите на Шон стрелянето е като риболова – трябва да практикуваш, за да се научиш. Попитан от кого се пази той заявява: ако някой влезе у вас и ви нападне, трябва да сте подготвени, защото животът ви, животът на съседа ви, на всички в сградата, е в опасност. И ако в този момент не знаеш какво правиш, само го взимаш автомата и викаш: Кой е там?

Шон е от северната част на Маями, разказва, че в квартала му всеки ден има убийства, а ако не си въоръжен, няма как да оцелееш. Полицията няма да дойде навреме, казва той.

Снимка: Теодора Трифонова

Наред с оръжия, на тези панаири, се продават тениски и шапки с лика на новоизбрания президент на Съединените щати - Доналд Тръмп, както и санитарни материали с неговите опоненти. 99 на сто от хората по оръжените изложения подкрепят новоизбрания американски президент.

Снимка: Теодора Трифонова

Свободата на Втората поправка

Втората поправка в Конституцията на Съединените щати е от 1791 година. Тя гласи, че всеки гражданин на страната има право да носи оръжие. Федералният съдия Джон Тюнхайм смята, че тази норма е остаряла.

„Наскоро Върховният съд я изтълкува като гарантиране на определена защита на правото на притежание на оръжие.  Докато в миналото винаги е била смятана за колективно право - правото на създаване на армия. Записана е с езика на 18 век и е трудно да бъде интерпретирана какво всъщност означава. Но съществува проблем с това до колко можеш да регулираш притежанието на оръжие в светлината на Втората поправка на Конституцията”, тълкува съдия Джон Тюнхайм, който е шеф на окръжния съд в щата Минесота, САЩ.

Робърт Кастро обаче смята, че законът в момента е идеален. Чрез него той може да се чувства защитен с пистолета си. „Първо това е право и ние имаме това право, втората поправка на конституцията  ни дава правото да носим оръжие, така че ако държавата започне да ни налага контрола си, да можем да се защитим”.

Кой обаче да защити жертвите на стрелеца в Пулс? Деби и Майк също притежават оръжия. Деби смята, че трябва да има изменения в закона, иначе техни близки ще продължават да умират.

Съдия Тюнхайм коментира, притежанието на оръжие е и законов, и културен проблем на страната. „Много американци са израснали с тези ценности, че да притежават оръжие, е нещо съвсем нормално.”

В Америка всеки е гледал уестърни и военни филми, всички още от деца харесват оръжия и мечтаят за тях. Това е нещо много американско, е позицията на Кастро.

Снимка: Теодора Трифонова

Контролът невъзможен

За два мандата президентът на САЩ Барак Обама направи няколко опита да бъде променен закона, а контролът на оръжията да се затегне. Без успех.

„За всички онези семейства, които никога не са си представяли, че куршум ще лиши животът им от хората, които обичат. Всеки път, когато се сетя за тези деца, направо побеснявам. Така че, всички ние трябва да изискваме от Конгреса да бъдат достатъчно смели, за да се опълчат на оръжейното лоби”, заяви президентът Барак Обама.

По ирония на съдбата през осемте години на Обама убийствата с огнестрелно оръжие скочиха двойно. Дебатите се възобновяват след всяка трагедия. Така стана и след Орландо. Новоизбраният президент Доналд Тръмп още тогава заяви, че няма да затяга контрола върху оръжията.  „Виждаме трагедия след трагедия в нашата страна и това е една много, много трудна ситуация. Президентът Обама до голяма степен вини оръжията за това, но аз ще спася Втората поправка”, категоричен беше Тръмп.

Снимка: Теодора Трифонова

Демократите внесоха предложения за ограничаване на продажбите на пистолети и пушки,  но мнозинството на републиканците в Сената ги отхвърли. Партията не веднъж е заявявала публично подкрепата си за Националната оръжейна организация.

Националната оръжейна организация е много силна. Лобират много в Конгреса, посочва съдия Тюнхайм. „От културна гледна точка, те имат много членове, които са ловци, които обичат да колекционират оръжия, затова се изправят срещу всеки опит за регулации за притежанието на оръжие. И имат достатъчно власт, за да оказват влияние.”

Не е тайна, че самата организацията лобира за други интереси, тези на оръжейните концерни. Това е една от най-печелившите индустрии в Съединените щати, с доходи на 16 милиарда на година.

Майк, който работи в организация за защита на правата на хората с различна сексуална организация, нарича националната оръжейна асоциация асоциацията на производителите на оръжие, защото тях не ги интересуват оръжията, интересува ги да може да продават колкото се може повече.

Потърсихме оръжейната асоциация, оттам отказаха коментар, с мотива, че рядко дават интервюта, дори за американски медии.

Снимка: Теодора Трифонова

Всеки ден в САЩ има над 320 стрелби. Страната заема челно място в света по притежание на оръжие, в обръщение са 370 млн. пистолети и пушки, което е повече от населението на страната. За сравнение в Австралия още преди 20 години, след първата масова престрелка, при която са убити 35 души, правителството затяга контрола драстично. От населението са изкупени близо милион огнестрелни оръжия, които са унищожени.

Част от американските полицаи подкрепят затягането на режима. Само в Минеаполис, щата Минесота, броят на ранените от огнестрелно оръжие е нараснал с над 30% за последната година.

Медиара Арадондо, заместник шеф на полицията в Минеаполис, казва, че ако шофирате кола ви трябва шофьорска книжка и ако човек ще придобива оръжие, трябва да има поне минимална проверка на миналото му. Освен това знаем, че душевното здраве и емоционалните травми са проблем за голяма част от нашата общност. Затова здравето и проверката на миналото са важни.

Най-много убийства и престрелки има в родния град на Барак Обама- Чикаго. От 20 години с престъпността в града се бори неправителствената организация Cure Violence", в буквален превод  "Лек за насилие". Моделът, който използват е иновативен, приемат насилието като епидемия.

Снимка: Теодора Трифонова

 „Да погледнем на него като на здравен проблем - насилието се предава като болест. Човек имитира това, което вижда и на каквото е изложен. Ако родителите ти пушат, най-вероятно и ти ще пропушиш. Заразно е”, смята Ливон Стоун, програмен директор на „Cure Violence”.

Ливон Стоун е един от дългогодишните служители в екипа. Той е бил жертва на такъв инцидент – преди 24 г. куршум го оставя парализиран. От тогава той се е посветил на каузата да се намалят подобни инциденти. В повечето случаи те са плод на недоразумение – например да гледаш някого на криво.

Организацията работи като изпраща медиатор в рисковите квартали на Чикаго. Това са хора от общността, които са се променили, намерили са си работа и имат образование. Като Джони Пейдж, който е лежал 23 години в затвора за убийство. Там завърша средно образование, а на свобода завършва психология.

Образованието е освобождение, колкото си по-образован, толкова по-лесно можеш да разбереш решенията си. И аз си мисля, че много от насилието идва от липсата на алтернативи. Аз имах определен тип поведение - включително свързано с насилие и банди - в резултат прекарах по-голямата част от живота си в затвора”, споделя Пейдж.

„Цари култура, за съжаление, в нашата общност, в нашето общество, която възхвалява оръжията. Момчета и млади мъже възприемат нереалистичната част от тази култура и това се проявява в начина, по който те разрешават споровете си и чрез усещането за задължително притежание на оръжие, за да оцеляват в кварталите си”, споделя Медиара Арадондо.

За Робърт Кастро миризмата на барута е на първо място и да уцелиш като стреляш по нещо, това е яко, готино чувство. Това е същото като да излезеш с приятели за по бира, ние пък си стреляме.