Технологично, модерно и прозрачно – с тези цели Естония пое председателството на Съвета на ЕС на 1 юли. За първи път, за шест месеца и с една мисия „Прави повече с по-малко“.

Откриването обаче беше пищно, авангардно и неочаквано.

В официалната сграда за срещите на върха - бивша електроцентрала на Талин, сега Културикател или център за култура.

Снимка: btvnovinite.bg

За последно в сградата се е произвеждал ток през 1979 година. Една година по-рано руският режисьор Андрей Тарковски заснемa сцени от филма "Сталкер” тук. Специално за него е изписано ООН – Организация на Обединените нации.

Надписът, останал до днес, е върху комина на електроцентралата. Построен през 1948 г., той става най-високият в балтийските страни със своите 102 метра и 50 см.

Залите, които посрещат европейските лидери, са били отделение за котли с висок 16 метра таван.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние в Талин нямаме конгресен център. Обикновено събитията от председателството се провеждат в дворци или такива центрове, а това е напълно различно. Мисля, че ударихме джакпота. Повечето от нашите гости бяха наистина щастливи тук”, посочи Пирет Лилевали - ръководител на организационния екип на естонското председателство.

Българинът Пламен Пеев живее в Естония от 7 години. Едно от любимите му места за срещи е с колоритното име “Коминът на любовта и добрата храна“ и се намира в сградата, точно под огромния й комин.

„Самото председателство не нарушаваше ритъма на живота. Имаше някаква промяна, но тя беше минимална. Това, което беше важно е, че хората бяха предупредени чрез медиите и чрез интернет. Когато има делегации или кортеж, който минава, спира се за минута-две, преминават хората, официалните коли и съпровождащия ги кортеж и после движението се възстановява. Всичко беше без сътресения и без изненади, в които хората изведнъж да се окаже, че отиват на работа и ги спират за половин ден”, посочи Пеев, който е и администратор на „Фейсбук” групата на българите в Естония.

Владимир Франк е уличен музикант и всеки ден е на най-оживения кръстопът в Талин за последните шест месеца - този между парламента и сградата на председателството.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е парламентът на Естония. Това правителствената улица. Там са правителствените сгради. Двама министър-председатели на Естония са ме поздравявали. Единият ми стисна ръката", разказва той.

„В Естония само президентът и премиерът ходят с кола и охрана. Всички останали минават от тук пеша”, коментира той.

Владимир е талисманът на улицата, а за талисман на председателството Естония избра робот. Неразделна част от общите снимки на евролидерите, той връчи наградите на най-добрите стартиращи компании на една от последните официални срещи.

Снимка: btvnovinite.bg

За един месец през лятото делегатите стигаха до срещите напълно безплатно с автобус без шофьор.

Снимка: btvnovinite.bg

Валдек Лаур, съветник по цифровите решения за естонското  председателство, посочи, че всичко е дигитално, по-сигурно е, по-бързо и икономически изгодно. Едно от основните ни послания по време на председателството беше - дигитализацията не е нещо отделно от обществото.

„Всеки си работи. Край него минават роботи, минават микробуси, но това е част от живота, ти си бързаш по своите задачи”, посочи Пеев.

Автобусите без шофьор и сградата, до която водят те, са визитката на Естония пред еврогостите.  Но председателството започва с дълга и внимателна подготовка.

„Започнахме доста рано. Правителството ни създаде комитет по председателството през 2012г. Първият ни екшън план беше готов през 2014 г., когато британците гласуваха за брекзит, ние се съгласихме да поемем председателството шест месеца по-рано. Това беше най-голямото предизвикателство. Но всичко мина гладко, бяхме планирали добре”, категоричен е Лилевали.

Равносметката - 30 000 международни посетители. 1000 чуждестранни журналисти. 1700 местни жители, заети с председателството. Бюджет - 75 милиона евро. Повече от 2000 срещи в Брюксел и 233 събития в Естония.

За делегатите са подготвени и специални събития, съобразени с техния профил, като разходка в гората за министрите на екологията.

Встрани от атракциите, но в центъра на дебатите са политическите цели, които Естония си постави. Брекзит, мигранти, дигитализация - темите, които остават и след края шестте месеца на Талин.

„Успяхме в това, че поне имахме възможност да започнем дискусии по важните за нас теми, като единния цифров пазар. Това засяга всяка област - вземете транспорта, енергетиката. Ако увеличим прозрачността и възможността за свободен пренос на данни, ще е добре за всички”, посочи Виляр Луби, който е заместник-главен секретар по икономическото развитие.

Дори подаръците за делегатите бяха дигитални.

Снимка: Илияна Димитрова

„Един от най-любимите подаръци беше преносимата батерия, защото това е нещо, от което всеки има нужда. И малко забавно допълнение -  приспособление, наречено USB презерватив. Нашето председателство е изцяло обърнато към дигитализацията, говорихме много за това. Кибер хигиената е много високо в нашия дневен ред. И това малко нещо ще предпази вашите данни. На обществени места за зареждане на вашия телефон, IPad, лаптоп, notebook, може да използвате този малък адаптер, за да блокирате преноса на данни. Дори химикалката има дигитална функция. Това може да бъде използвано да пишете на телефона”, обясни Марис Хелдран - съветник за чуждестранните медии на естонското председателство.

Естония се прицели високо. И поиска бързи резултати.

„Кулминацията на деня беше приемането на декларацията от Талин за електронното правителство. Сега ще подпиша документа, използвайки само мобилен телефон. Готово! Готово!”, посочи Урве Пало - министър на предприемачеството и информационните технологии в Естония.

Магията стана на сцената. А делегатите минаваха през дигитална врата.

Естония носи дигитализацията и бързината в своето ДНК. Само за 30 минути в страната могат да се случат много неща. Да се регистрираш за електронно гражданство и да правиш бизнес с кибер скорост. Да създадеш фирма за 18 минути. Да си платиш данъците за 3 минути. Да гласуваш за секунди чрез Интернет.

В покрайнините на Талин се намира Силициевата долина на Естония. Тук е построен Дигитален център, в който правителството показва на чуждестранните гости напредъка в цифровите обществени услуги.

„Това е основният метод за идентификация на естонците. Физически - да ви покажа, че съм аз, но и дигитално, когато я сложа в четец за смарт карти. Свързана е с компютър, чиито екран виждаме тук, и така чрез картата имам достъп до всички държавни услуги”, обясни Индрек Ънник - мениджър на дигитален център е-Естония.

Най-новата услуга - електронно гражданство-  преминава границите на държавата. И е сред приоритетите на естонското председателство.

Електронните граждани са хора от цял свят, които искат да имат достъп до естонските дигитални услуги. Да създадат фирма, да правят бизнес с нея и не трябва да идват дотук за това. Виждаме, че кандидатите идват от много различни страни. България е под номер 42 - и има 101 дигитални граждани на Естония. Българите вече са създали 14 компании в Естония чрез програмата "Дигитално гражданство", уточни Ънник.

Амбициозният план предвижда дори пускането на естонска дигитална валута.

Каспар Корюс, мениджър на програмата "Дигитално гражданство", посочи, че има над 26 000 дигитални граждани от 138 различни страни. Няма никаква причина да ограничаваме услугите си до една малка страна. Можем да ги предложим навсякъде, затова смятаме себе си за нова дигитална нация. 

Естония предлага цифрови решения за всичко - от електронното правителство до отглеждането на цветя. Дигитален свят, който очаква Европа и всеки един от нас.

„Ако пътувате много, някой друг трябва да се грижи за растенията ви. Но защо да не го направи тази технология? Тя осигурява необходимото количество светлина, а също и нужната вода- ето от тук долу. А това е музикална микс кутия- Смарт устройство за забавление. Трябва само да сложите едно от тези кубчета тук и започвате да чувате различни звуци. Те са записани предварително, като например, вокалите, които ще сложа. Ритъмът, който вие сега слагате. Зависи и къде се намира кубчето. Ако започна от тук и го местя, може да чуете...най-силно е в средата”, каза Ънник.

На улицата музиката е реална, но животът си остава дигитален.

Уличният музикант показа електронния си паспорт. С него той може да плаща осигуровките си. „Но аз не го правя. Но ако го правех, отивам в болницата, показвам картата...Не трябва да стоиш някъде, да питаш, влизаш в Интернет, задаваш си въпроса и получаваш отговор. Всички в Естония живеят така. Никой не се интересува от никого”.

„Скоро може би няма да излизат от къщите си. Не можеш да се ожениш, да се разведеш по Интернет. Или пък да си купиш къща. Но като цяло са изключения”, даде за пример Пламен Пеев.

Пред Европа Талин заложи на правилото, а не на изключенията и продължи да показва успехите си във виртуалния свят. За да постигне целта си, по която работи от 5 години.

„България ще наследи няколко теми. И съм абсолютно сигурен, че те ще включват единния цифров пазар”, смята заместник-главният секретар по икономическото развитие.

Просто се забавлявайте с работата си. Ние го направихме., ни съветва ръководителят на организационния екип на естонското председателство.

„Промените са само за голямата политика. Но за обикновените хора няма нищо различно”, категоричен е Владимир Франк.

Естония още не е подала щафетата, а компасът на европейските председателства, който се спуска от огромния комин на Културикател, вече сочи към България.