Европейската комисия ще поиска днес от държавите-членки да приемат бюджета на ЕС за 2013 г., който е в размер на 138 млрд. евро, което представлява увеличение с 9 млрд. евро (+6,8 %), което някои страни от Съюза смятат за „неприемливо”.

В становището на ЕК, което придружава предложението за бюджет се уточнява, че увеличението на бюджета се налага, за да бъдат изплатени задължения към държавите-членки.

АФП коментира, че говорителят на еврокомисаря по бюджетните въпроси Януш Левандовски не е потвърдил все още сумата в размер на 138 млрд. евро, защото се извършват последните оценки, преди да бъде взето решение от Колежа на комисарите днес следобед.

Въпреки това той е обяснил, че „значителното увеличение” се налага, защото „сумите по одобрените проекти на държавите-членки трябва да бъдат изплатени веднага”.

Европейски дипломатически източник е заявил пред агенцията, че страните-вносителки в бюджета на ЕС (Германия, Франция, Австрия, Швеция, Холандия, Финландия и Италия) ще оценят това предложение като „неприемливо”.

Разходите на ЕС се изчисляват на многогодишна основа за периода 2007-2013 г. Таванът на одобрените разходи за този период е в размер на 926 млрд. евро, припомнят наблюдатели.