В северният испански град Билбао избухна полемика около подготвени от общината указания за наркомани за „правилно” смъркане на кокаин, предадоха световните агенции.

„Стрий добре линията си, ако наркотикът не е добре стрит, може да увредиш носните си кухини”, пише на картички с размера на дебитна карта, които се раздават в центровете на общината за наркотици и сексуално здраве.

Целта на кампанията е да се намалят рисковете от употребата на наркотици и брошурите били раздавани по време на празниците на града от 19 до 27 август. „Не го давахме на всеки дошъл”, съобщиха от центъра, като до момента са раздадени по-малко от 100 такива брошури.

„Пълна глупост е да се раздава нещо като „комплект” за употреба с толкова лек и фриволен надпис”, коментираха консерваторите от Народната партия. Според тях има опасност подобна инициатива да внуши, че употребата на дрога е нещо нормално.

В различни испански региони, сред които Мадрид и Каталуния, има подобни програми за наркозависимите, които включват и доставка на нови игли. Целта е да се намали риска от заразяване с вируса на СПИН.