Броят на жертвите от разрушителното земетресение, което разтърси областта Елязъг в Турция, достигна 39 души, съобщи министърът на здравеопазването.

Над 1600 души са ранените, от които 18 са в реанимация. До този момент 45 души бяха извадени живи изпод развалините. Твърди се, че са останали още затрупани хора, но почти няма изгледи да има оцелели.

Продължават вторичните трусове в областта, като досега са регистрирани 678. 20 от тях са били с магнитуд 4 по Рихтер.

Снимка: EPA

Турският министър на вътрешните работи посочи на пресконференция, че помощите за пострадалите от земетресението трябва да се уточняват със Службата за реагиране при бедствия и извънредни ситуации, пише БТА.

От петък цялото внимание е приковано към областите Елязъг и Малатия, които са най-силно пострадали. Хиляди хора са останаха без покрив. Днес ще започне раздаването на парични помощи за пострадалите.

Снимка: EPA

Изградени са около 10 000 палатки. Освен това хората се подслоняват в общежития, спортни и сватбени салони, в джамии и училища и им се осигурява храна и вещи от първа необходимост.

Цяло село, намиращо се най-близо до епицентъра, е напълно разрушено. Двама души там са загинали, четирима са били ранени.

Положението е много тежко и в съседната на Елязъг област Малатия, където 526 сгради са със сериозни повреди. В редица общини на Истанбул се събират помощи за пострадалите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!