Броят на жертвите от земетресението в Турция продължава да расте.  Загиналите са 22-ма, около 30 души са затрупани под руините на сгради, съобщиха властите. Ранените са над 1000.

Снимка: EPA

Трусът е бил със сила 6,8 по Рихтер, а епицентърът - в източната област Елязъг, където живеят около 400 хиляди души. Земетресението е усетено още в Сирия, Ливан и Иран. Няма данни за пострадали българи, съобщиха от външното ни министерство.

Земята се разлюлява малко преди 9 ч. вечерта. Хората в паника излизат по улиците. Последвали са над 390 вторични труса, 12 от които с магнитуд над 4.

Снимка: EPA

Рано сутринта в Елязъг бяха спасени трима души, прекарали 12 часа под развалините. Жена оцеля 13 часа след труса, друга - след цели 15. Стотици оцелели останаха  без домове.

Снимка: EPA

Повечето жертви са в провинция Елязъг, петима са загинали в Малатя. Засегнатият район, на около 550 километра източно от Анкара, е отдалечен и данни за жертвите пристигат твърде бавно. Властите отвориха студентски общежития и спортни комплекси за хората без покрив.

Въпреки това мнозина прекараха нощта по паркове и градинки на минус 12 градуса. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети пострадалия окръг и увери, че ще бъдат използвани всички средства за намирането на оцелели. 
България изказа съболезнования на Турция и предложи помощ при необходимост.