Броят на жертвите на урагана Матю достигна най-малко 140. Огромната част от тях - 136, са загинали в Хаити, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Много хора са били убити от паднали дървета, плаващи отломки и придошли реки. Най-тежко е положението в южната и западната част на Хаити.

Снимка: EPA

Най-малко 50 души са загинали само в една южна община, Рош-а-Бато, съобщи по-рано депутат, цитиран от Франс прес.

Матю продължава на север към американския щат Флорида, след като удари Бахамските острови.

Снимка: EPA

Тази сутрин ураганът се е усилил до четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 220 км/ч.

По последни данни на американския Център за наблюдение на ураганите Матю е само на 290 километра от Флорида, предаде Франс прес.

Снимка: EPA

Извънредно положение във Флорида

Властите в щатите по югоизточното крайбрежие на САЩ евакуират местните жители. След като бе наредено на 1,5 милиона жители на Флорида да се евакуират, мярката бе наредена и на хората, живеещи по крайбрежието на Джорджия.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви извънредно положение Флорида. Мярката ще позволи незабавното деблокиране на федерална помощ за южния щат. Хиляди резервисти от Националната гвардия бяха мобилизирани.

Около 1500 полета бяха отменени в САЩ днес заради урагана, предаде ТАСС. Редица увеселителни паркове във Флорида, включително прочутият "Дисни уърлд", бяха затворени.

По последни данни Матю се намира на около 205 километра южно от щата и се придвижва към него със скорост от около 22,7 км/ч.