Броят на загиналите при силните земетресения в Южна Япония от миналата седмица достигна 45 души, предаде Асошиейтед прес. Ранените са над 1000.

Спасителните екипи намериха едно тяло в планинския район, където трусовете предизвикали свлачища, във вторник, 19 април. Късно в понеделник вечерта бяха открити два трупа. Поне единият от тях изглежда е на някого от деветимата човека, водени за изчезнали близо до планинското градче Минамиасо. 

Снимка: Reuters

Около 100 000 евакуирани, някои от които са принудени да спят в колите си. Те преживяха студена нощ и пореден силен вторичен трус, усетен край Кумамото, на южния остров японски остров Кюшу. Има недостиг на храна и вода.

Снимка: Reuters

Японското министерство на правосъдието съобщи, че ще изпрати в пострадалите райони 35 000 стандартни затворнически дажби храна, за да облекчи положението. 

Голяма част от водопроводите в засегнатите зони са прекъснати. В резултат 119 хил. апартамента и частни домове нямат вода.

13 000 абонати остават без електричество, а 15 000 – без газ.

Снимка: Reuters

Китайският президент Си Цзинпин поднесе съболезнования във връзка със земетресенията на японския император Акихито, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: Reuters

Си е изпратил "искрени пожелания" японският народ да преодолее бързо трудностите и да възстанови разрушените жилища. В краткото изявление на канцеларията на китайския президент не е споменат японският министър-председател Шиндзо Абе, който е ненавиждан от мнозина китайци заради консервативните си възгледи по исторически спорни въпроси между двете държави. Освен това Абе се опитва да укрепи отбраната на Япония, отбелязват експерти АП.

С изпращането на съболезнования Китай оставя настрана лошите чувства, присъщи на отношенията му с Япония. 

Китайско-японските отношения на високо равнище са до голяма степен замразени, откакто Токио национализира група ненаселени острови в Източнокитайско море през 2012 г. , за които претендира и Пекин.

Снимка: Reuters

Този ход разгневи мнозина китайци, които смятат, че Япония не се е извинила истински за бруталната си окупация на Китай по време на Втората световна война.