Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви за изваждане на Румъния от Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи агенция „Аджерпрес”.

Той подчерта, че случаят с България „не е тясно свързан” с румънския и мониторингът над съдебната система и борбата с корупцията ще приключи по различно време в двете страни.

„Ако Румъния е готова преди нашите български приятели, очевидно е, че тя ще бъде извадена от механизма. Ако Румъния е постигнала равнището, очаквано от ЕК и останалите държави в ЕС, това ще бъде направено”, посочи председателят на ЕК на съвместна пресконференция с румънския премиер Дачиан Чолош.

Юнкер допълни, че очаква това да стане в рамките на неговия мандат, който приключва през 2019 г. "Много сме доволни от извършеното от румънското правителство при новия премиер", подчерта той.

Чолош отбеляза на свой ред, че механизмът е постигнал целите си, но „това не означава, че няма да продължим борбата с корупцията”.

За момента няма конкретно решение за прекратяване на механизма за наблюдение и контрол над Румъния преди България. Говорител на Еврокомисията заяви днес, че не желае да прави спекулации, кога и как може да се случи това. „Към момента не е взето решение в тази посока и не бих искала да правя спекулации за това кога и как подобно решение може да бъде взето”, коментира Мина Андреева.

Според външния министър Даниел Митов разделянето на България и Румъния не може да се тълкува като критика към страната ни.

„Разделението съществува от самото начало. Механизмът и целите за България и Румъния са едни, за Румъния са други. Няма пълно изпълнение на целите нито в българския, нито в румънския доклад. Така че няма този механизъм да приключи скоро”, обясни Митов. Бившият правосъден министър определи реакцията на Брюксел като "момента на истината за София".

„Това е позорно. И аз се надявам, че този ясен сигнал ще послужи за много хора в София да осъзнаят, че е време за сериозни дълбоки реформи, за реална борба с корупцията по високите етажи на властта, за реформи в прокуратурата и налагане на правила и върховенство на закона”, изтъкна той.

Припомняме, в края на януари Букурещ получи трети пореден позитивен мониторингов доклад, като тогава зам.-председателят на еврокомисията Франс Тимерманс заяви: „Румъния и румънците показаха своето желание да се борят с корупцията и да опазват независимостта на съдебната система”.

В същото време докладът за България отново беше силно критичен.

Механизмът беше голямото условие за приемането на България и Румъния в евросъюза през 2007. Той трябваше да продължи едва 3 години, но беше удължен за неопределено време.

Първи коментари

Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи казаното от Юнкер като "момента, от който вече пет години се страхуваме" - при това настъпил "с чудат люксембургски хумор и лека гавра с България".

"Границата на същинска Европа става Дунав, поради безотговорното отношение на днешното правителство към съдебната реформа. И поради престъпното отстъпление пред Пеевски, Първанов и Цацаров на 09.12.2015", написа във Фейсбук Кънев.

 

Юнкер в прав текст: "Няма 'интимна' връзка между случая на България и случая на Румъния. Ако Румъния продължава да бел...

Публикувахте от Radan Kanev в 15 февруари 2016 г.

На 9 декември м.г. беше ключовото гласуване за конституционните промени, при което не мина вариантът, за който настояваше Христо Иванов. Това доведе до оставката му като правосъден министър и минаването на ДСБ в опозиция.

„Крайно обезпокоителна е новината, защото Румъния вече ни изпреварва”, коментира в студиото на „Тази сутрин” Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той подчерта, че Румъния, Словакия и Естония са „добрите европейски примери”.

Шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова отбеляза, че новината е „очаквана”. „Не мърдаме, докато те вървят напред”, отбеляза тя. По думите й до следващия мониторингов доклад трябва да има конкретни законови промени и ясни резултати в борбата с корупцията, защото иначе можем да бъдем трайно разделени от северната ни съседка.

„Факт е, че нас ни оценяват по различен начин. Едната причина може би са проблемите на съдебната система. Другата е липсата на върховенство на закона – има една група хора, които могат да си правят каквото си поискат”, каза на свой ред депутатът от БСП Димитър Горов.