Тази сутрин се очаква да стане ясно дали Европейската комисия възнамерява да обвърже получаването на еврофондове с върховенството на закона. Заявката може да дойде лично от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, която ще говори от трибуната на Европарламента.

Когато през януари Урсула фон дер Лайен пое Комисията, никой не предполагаше, че ЕС ще бъде разтърсен едновременно на няколко фронта. Най-напред коронавирусът разклати икономиките на страните членки и предизвика хаос заради вътрешна липса на координация.

Днес Урсула фон дер Лайен трябва да убеди депутатите да приемат Фонда за възстановяване от 750 милиарда евро.

Председателят на Европейската комисия ще трябва да защити и работата на екипа си и по друга болезнена за Европа тема – Брекзит и играта на нерви с Великобритания, чийто финал остава неясен. Позицията на Европа за ситуацията в Беларус и отношенията с Русия се очаква също да са акцент днес за председателя на ЕК.

Точно седмица преди представянето на първите доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България и останалите страни членки тази сутрин се очаква ясен сигнал за това дали и как ЕК възнамерява да обвърже получаването на европейски пари и спазването на принципите на правовата държава

Веднага след Урсула фон ден Лайен думата ще имат евродепутатите, които от своя страна ще оценят работата ѝ.