Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Скопие към ЕС да започнат, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев се срещна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Двамата са обсъдили множество въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Преди това премиерът Зоран Заев, придружаван от вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и министъра на външните работи Буяр Османи, се срещна в Брюксел и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

По думите на еврокомисаря целта на ЕК е по време на актуалното португалско председателство да се приеме преговорната рамка за Северна Македония и да се проведе първата междуправителствена конференция за начало на преговорите по присъединяване. 

Зоран Заев изтъкнал, че високо оценява тези усилия на Европейската комисия и очаква съответно ниво на събеседници от страна на България. Служебното правителство в София може да е възможност за бързо решение, но очакваме другата страна да бъде окуражена за отвореност, подготвеност и посветеност към решение, подчертал на срещата Зоран Заев.

Ние сме подготвени за разговори, вярваме, че трябва да имаме още един опит в периода, който идва, но трябва да знаят и колегите в България и всички в Европейския съюз, че за нашата идентичност няма да разговаряме, нито ще преговаряме и всички опити тя да се постави на преговорната маса ще бъдат отхвърлени от македонска страна, подчертал на срещата Заев.