Единственият недостатък на Еманюел  е, че е по-млад от мен. Това казва в откровено интервю за утрешния брой на списание „Ел” първата дама на Франция Брижит Макрон. За първи път след президентските избори тя говори за отношенията със съпруга си.

На въпроса кога са разбрали, че отношенията им се променят, Брижит Макрон каза, че това е станало, докато са работили по пиесата „Изкуството на комедията” на Едуардо де Филипо.

„Пишехме заедно в петък вечерта и от събота аз вече очаквах следващия петък. Не разбирах защо. Струваше ми се толкова безсмислено„.

Първата дама обясни, че се е опитала да устои. Именно тя е посъветвала Макрон да отиде да завърши образованието си в Париж, защото е мислила, че така е най-добре за него.

„Към този момент нямаше нищо между нас, но клюките вече вървяха. Притеснявах се само за децата си – Себастиан, Лоранс и Тифани, не за останалата част от света”.

На въпроса как е преживяла клеветите по време на кандидат-президентската кампания във връзка с възрастовата разлика между тях, Брижит Макрон отвърна: „Зле, но си казах: „Преживяваш ги зле, но си мълчиш”. Накрая всичко това премина”.

Попитана кое е било най-трудното в тяхната необикновена история, тя каза, че това са непрекъснатите разстояния, които са ги разделяли физически до 2007 г., но в този период те са си пишели много.

Снимка: БГНЕС

На въпроса смята ли, че нарушава някакви обществени норми, първата дама на Франция е категорична:

„В никакъв случай. Всичко стана много внимателно. И аз, и Емануел въведохме постепенно семействата си. (…) Разбира се, разделите винаги вредят. Децата често страдат.

Знам, че нараних децата си и за това се обвинявам най-много. Но не можех да не го направя. Има моменти в живота, когато човек взема съдбовни решения. За мен това беше моментът.

Снимка: Reuters

Така че, 20-те години разлика между нас, това е нищо. Разбира се, закусваме и обядваме заедно – аз с моите бръчки, той с неговата младост – но това е положението. Ако не бях направила този избор, щях да пропусна живота си.

Снимка: Reuters

Бях много щастлива с децата си и в същото време усещах, че трябва да изживея „Тази любов”, както казва Превер, за да бъда напълно щастлива.

Снимка: Reuters

Съпругата на френския президент заяви, че е готова да се заеме с обществената си роля, която ще се определя от харта за прозрачност, осигуряваща отчетност на мисиите и средствата й като първа дама.

"Като всичките си предшественички, ще поема публичната си роля, но французите вече ще знаят какви средства са предоставени на мое разположение", заяви Брижит Макрон в първите откъси от интервюто, публикувани днес на сайта на седмичника.

"На електронния сайт на Елисейския дворец ще бъде публикувана информация за срещите и ангажиментите ми, така че французите да знаят точно какво правя. Много важно е да има пълна яснота", подчертава тя.

В момента няма законов текст, който да задава рамките на дейността на френската президентска съпруга, нито на средствата, които й се предоставят, припомня АФП.

Снимка: EPA

Президентът Макрон предвиждаше да се създаде официален статут "Първа дама" преди враждебна на идеята петиция да събере над 300 000 подписа за три седмици.

Интервюто за "Ел" е първото, дадено от Брижит Макрон след избирането на съпруга й на 7 май.

Първата дама запази мълчание пред медиите, като се изключат няколко фоторепортажа в популярни списания или видеоклипове от Елисейския дворец, разпространени в социалните мрежи.

Брижит Макрон ще се появи на корицата в утрешния брой на "Ел" както във Франция, така и в някои чуждестранни издания на списанието.

Снимка: Getty Images

Хартата за прозрачност, която се очаква да бъде огласена в следващите дни, ще потвърди настоящото положение: Брижит Макрон ще разполага с трима сътрудници – двама президентски съветници и една секретарка, каза вчера източник от обкръжението на първата дама.