Британският петролен концерн BP обяви, че е взел решение да продаде активите си в Мексиканския залив за 5,5 млрд. долара на директния си конкурент, тексаската компания Plains Exploration, но ще запази находището Макондо, където през 2010 избухна петролната платформа Deepwater Horizon.

„Въпреки че тези активи вече не се наместват нашата бизнес-стратегия, Мексиканският залив остава ключов район за глобалното развитие и производство на BP и планираме да инвестираме 4 млрд долара на годишна база през следващото десетилетие”, се казва официалното комюнике на британската компания, подписана от изпълнителния й директор Боб Дъдли.

На 20 април 2010 г. петролната платформа на BP в Мексиканския залив Deepwater Horizon избухна, причинявайки смъртта на 11 души и причинявайки петролен разлив, който се превърна в най-катастрофалното екологично бедствие в историята на САЩ.

През април тази година компанията постигна споразумение за обезщетяване на американските граждани, засегнати от бедствието, на обща стойност 7,8 млрд. долара. Самото споразумение все още предстои да бъде одобрено от федерален съдия и не покрива исковете на американското правителство, припомнят наблюдатели.