Малко преди обявяването на официалните резултати от изборите във Великобритания, вече е почти сигурно, че нито една партия да има получи мнозинство в парламента.

Тереза Мей изгуби изборния хазарт, който сама разигра, е лайтмотивът на повечето коментари на Острова.

Консерваторите остават най-голямата партия в парламента, но губят досегашното си мнозинство и ще имат по-малко от 318 места, при положение че досега имаха 331.

„В този период страната повече от всичко друго се нуждае от период на стабилност”, заяви обаче лидерът на консерваторите и премиер на Великобритания Тереза Мей.

Джереми Корбин, лидерът на опозиционните лейбъристи, обаче я призова да си подаде оставката, като заяви, че нейният кабинет трябва да направи път на правителство, което ще представя истински британците.

Тереза Мей се надяваше през изминалата нощ да преобрази политическата карта на Великобритания. Вместо това първите данни показват унизително поражение за партията ѝ, която остава без работещо мнозинство. Тя рискува и загуби, а от това ще последва политически безпорядък, коментира в. „Таймс” и предупреждава, че твърдото ръководство, необходимо за превеждането на страната през брекзита, напълно отсъства от хоризонта.

Изходът от изборите хвърля Великобритания в политически хаос и дори може да връчи ключовете за „Даунинг стрийт” №10 на г-н Корбин, отбелязва в. „Дейли мейл”.

Таблоидът „Сън” също смята, че Тереза Мей е рискувала и изглежда губи, а Великобритания тепърва ще установява цената на тази загуба.

Тереза Мей е на ръба на най-сензационната политическа катастрофа от поколения. Ако се потвърди, резултатът ще е катастрофален риск за един слаб премиер с разклатени позиции, който може да не се задържи дълго на „Даунинг стрийт” след колосално сбърканите си сметки, пише в. „Дейли мирър”.

Тереза Мей търпи поражението, което сама си причини, отбелязва в. „Файненшъл таймс”. Засега може да не е съвсем ясно кой печели, но няма никакво съмнение кой загуби. Не беше необходимо Мей да свиква тези избори, но след като го направи, тя избегна почти всеки аспект на кампанията и се представи неубедително в областите, които не можеше да избегне.

Министър-председателката, която влезе в кампанията, обещавайки силно и стабилно водачество, е напът да потопи страната в период на управленска нестабилност в момент, когато тя се готви за ключови преговори за брекзит. Ако първоначалните резултати се потвърдят, изгледите за нови избори са напълно реалистични, пише вестникът.

В. „Индипендънт” пък използва красноречива игра на думи в заглавието си на първа страница: Хаос (Mayhem): Великобритания и брекзитът – в безпорядък след зрелищен рикошет на хазартното решение на министър-председателката да свика избори.