Британският премиер Тереза Мей претърпя няколко поражения в първия ден на дебатите в парламента по споразумението с Брюксел за условията, при които страната ще напусне Европейския съюз.

На бурно осемчасово заседание, продължило и през нощта, кабинетът се съгласи да публикува пълния текст на правните препоръки за сделката. За това настоя опозицията, като обвини министрите, че са огласили само обобщен вариант на документа. 

„В името на нашата икономика, работните ни места и бъдещето ни, цялата налична информация трябва да бъде предоставена на депутатите в тази камара. Правителството трябва да направи каквото е редно и да осигури достъп до тези препоръки”, каза депутатът от Лейбъристката партия Ник Симъндс

Депутатите подкрепиха искането парламентът да може да се произнесе пряко какво ще се случи, ако споразумението бъде отхвърлено.

Премиерът Тереза Мей за пореден път прикани законодателите да подкрепят сделката.

„Уверявам ви, че това е най-доброто споразумение за британския народ. Призовавам ви да го подкрепите в интерес на нашите избиратели и на страната ни”, каза тя.

Дебатите ще продължат още три дни, а гласуването ще бъде на 11 декември. Ако парламентът не подкрепи сделката, премиерът може да поиска втори вот. Това обаче увеличава риска от брекзит без споразумение, което може да хвърли британската икономиката в хаос и да доведе до силен натиск върху Мей за подаване на оставка.