Британският лекарствен регулатор обяви, че повечето възрастни във Великобритания ще получат възможност да избират дали да си поставят ваксината на „АстраЗенека“, или не. До момента препоръките бяха единствено за жени.

Според данните на лекарствения регулатор при 28,5 милиона поставени дози са установени общо 242 случая на тромбози и 49 случая на смърт. Въпреки ниския риск регулаторът посочва, че той е малко по-висок при по-младите хора.

Алтернативен избор ще бъде предлаган на възрастни от 18 до 39 години, които нямат никакви придружаващи заболявания. Те ще могат да избират друга ваксина срещу коронавирус, ако тя е достъпна и ако промяната не забавя ваксинацията им.

Рискът от образуване на тромби при ваксинация с „АстраЗенека“ се изчислява на около един на 100 хиляди ваксинирани за хората от 40 години нагоре. Но за пациентите от 30 години нагоре рискът е един на 60 000.

Друга причина за смяна на ваксинационната политика е успехът на кампанията на Острова. Предполагаемата трета вълна на вируса там се прогнозира, че ще се забави с няколко месеца, което поставя населението под значително по-малък риск от зараза.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!