Германия ще позволи прилагането на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" за пълнолетни лица, тъй като страната се стреми да ускори имунизацията, заяви в четвъртък здравният министър Йенс Шпан, предаде „Ройтерс“.

„До края на август имаме за цел да предложим и ваксина на младежите между 12 и 18 г.“, добави той.

16-те регионални министри на здравеопазването в страната се споразумяха с Шпан да бъде отменено предишното решение за ограничаване прилагането на препарата за имунизация на „АстраЗенека“ само за лица над 60 г.

Немският здравен министър допълни, че настоящият 12-седмичен период между първата и втората доза може да бъде съкратен.

"И двете мерки служат за по-нататъшно ускоряване кампанията ни за цялостна имунизация", каза Шпан.

Ходът, приет вече в няколко германски провинции, ще бъде на доброволна основа и семейните лекари ще решават как най-добре да се прилага ваксината, допълни той.

През март десетки държави спряха употребата на ваксината на „АстраЗенека“ или я ограничиха само до по-възрастни хора след съобщения за много редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци. Няколко държави вече възобновиха изцяло нейната употреба или използването ѝ с известни ограничения, след като здравните регулатори заявиха, че ползите от нея надвишават всички рискове.

Шарп добави, че Германия се стреми да предложи ваксина на подрастващите на възраст между 12 и 18 г. до края на август, при условие че европейските регулатори дадат одобрение за ваксината на „Пфайзер“ за тази възрастова група.

Досега 30,6% от 83-милионното население на страната е получило първата доза, а 8,6% са напълно ваксинирани, показват данните от института "Роберт Кох".

Този уикенд Германия трябва да облекчи ограниченията за лицата, които са напълно ваксинирани или са се възстановили от COVID-19. Те ще бъдат освободени от вечерния час и вече няма да е необходимо да предоставят отрицателен тест, за да пазаруват.