Британският министър за международното развитие Прити Пател подаде днес оставка, като заяви, че действията й са били "под очакваните високи стандарти" за нейния пост, съобщават световните агенции. 

Пател бе под натиск, след като се разкри, че се е срещнала с премиера Бенямин Нетаняху и други високопоставени израелски представители, докато е била на ваканция в Израел през август. Нито предварително, нито впоследствие тя не е уведомила премиера Тереза Мей за тези срещи. 

След среща на Пател с Мей "Даунинг стрийт" 10 оповести текста на заявлението за оставка, в което се поднасят извинения за причиненото "объркване" на работата на кабинета. Британският премиер отговори в писмо, че решението на министъра е правилно.

Преди време Прити Пател бе сочена за евентуален нов лидер на Консервативната партия след оттеглянето на Дейвид Камерън. Тя бе един от няколкото министри в кабинета на Мей, към които през последните дни бяха отправени призиви за оставка. 

Външният министър Борис Джонсън бе критикуван за изявление по адрес на жена с иранско и британско гражданство, която е в затвор в Иран. Техеран възприе думите му като доказателство, за да отправи допълнителни обвинения към жената. 

Миналата седмица министърът на отбраната Майкъл Фалън подаде оставка във връзка с обвинения в сексуален тормоз.