Двама руснаци са заподозрени за опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Според британската прокуратура има „съществени доказателства” за повдигане на обвинения на Александър Петров и Руслан Боширов за нападението в английския град Солсбъри, отбелязва Би Би Си.

Снимка: Reuters

За двамата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест. Мъжете са на по около 40 години, пътували са под фалшива самоличност, но са имали истински руски паспорти, съобщи Ройтерс, като се позова на полицията.

Снимка: Reuters

Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок” през март.

Снимка: Reuters

Три месеца по-късно Доун Стърджис и партньорът ѝ Чарлз Роули бяха намерени в критично състояние недалеч от първата атака. Стърджис почина, а Роули, Сергей и Юлия Скрипал се възстановяват. 

Снимка: Reuters

От британската полиция разпространиха и снимки на двамата заподозрени.

Следи от замърсяване с „Новичок” са открити в хотелска стая в Лондон, където двамата мъже са отседнали.

Снимка: Reuters

Те са пристигнали във Великобритания на 2 март и са отпътували на 4 март.

Британската прокуратура няма да се обръща към Русия за екстрадицията на двамата мъже, тъй като руската конституция не позволява екстрадицията на собствени граждани, уточниха от прокуратурата.

Обявените от британските власти имена на заподозрени не говорят нищо на Русия, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Отново призоваваме британската страна да премине от публични обвинения и информационни манипулации към практическо сътрудничество между правоохранителните органи”, добави тя.