Британската опозиция ще подкрепи търговското споразумение, договореното от Борис Джонсън с Брюксел. 

Лидерът на Лейбъристите все пак подчерта, че това не е споразумението, което Джонсън и преговарящите от Даунинг стрийт са обещали на избирателите.

За да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде одобрено и от британския парламент, и от европейските депутати. Според Джонсън най-накрая Брекзит е факт. Опозицията не е недоволна, но ще го подкрепи.

В коледното си обръщение, излъчено в „Туитър“, британският премиер показа копие от документа, който нарече коледен подарък.

„Споразумение, които ще даде сигурност на бизнеса, пътуващите и всички инвеститори в нашата страна от 1 януари. Споразумение с нашите приятели и партньори в Европейския съюз“, обяви британският премиер.

Сделката беше постигната след месеци на трудни преговори по въпросите за риболова и правилата за бизнес. Резюме на документа беше публикувано на страницата на британското правителство. Според британския преговарящ Лорд Фрост пълният текст с обем 1500 страници ще бъде оповестен скоро.

Опозиционните лейбъристи определиха сделката като „тънка“, но заявиха, че ще я подкрепят, защото е по-добро решение от никаква сделка.

Британският парламент ще гласува споразумението на 30 декември.

Междувременно хиляди хора посрещнаха Коледа, блокирани на магистралата до пристанищния град Доувър. Въпреки, че границата беше отворена, през вчерашния ден са преминали едва 700 автомобила защото тестването на място забавя преминаването.

На специално създадените буферни паркинги има над 5000 превозни средства. Бях изпратени военни, които да помагат са стотици.