От Лондон до Фолклендските (Малвински) острови, Великобритания в четвъртък чества 90-годишнината на кралица Елизабет Втора, която по този повод ще получи портокалова торта, приготвена от звезда в телевизионно риалити шоу, предаде Франс прес.

Празникът тази година е в деликатен за британците контекст, тъй като на 23 юни те ще гласуват за бъдещето си в ЕС.

Снимка: Reuters

Кралицата, която спазва строг политически неутралитет от 63 години, няма да участва в дебатите. Експерти обаче ще следят всеки неин жест, за да се опитат да отгатнат какви са предпочитанията й. Не показа ли тя безпокойството си преди референдума за независимостта на Шотландия през 2014 г.?

Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Тя става кралица на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст. На 9 септември м.г. стана най-дълго властвалият монарх в британската история, след като подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория - 63 години и 216 дни, от 1837 до 1901 г.

Кралица Елизабет Втора - най-дълго управлявалият британски монарх, продължава да се радва на популярност сред поданиците си. Проучване преди юбилея на Нейно Величество показа, че кралското семейство получава подкрепата на 75 процента от британците, предаде ДПА.

Премиерът Дейвид Камерън похвали кралицата, която управлява от 64 години, наричайки я "скала на стабилността в един постоянно променящ се свят, будеща възхищение със своето самоотвержено чувство за служба и дълг".

Кралица Елизабет е на 302-ро място по богатство във Великобритания. Състоянието й според миналогодишната класация на "Сънди таймс" възлиза на 340 милиона лири (490 милиона долара). За сравнение - през 1989 г. състоянието й е било оценено на 5,2 милиарда лири.

"Кралицата е изключително популярна заради личността и работата си", поясни проф. Роджър Мортимър от лондонския Кингс колидж. Анкетата освен това показва, че три четвърти от британците са привързани към монархията. "Много хора смятат, че монархията ще играе важна роля в бъдеще", отбеляза проф. Мортимър.

Кралицата по традиция чества два пъти рождения си ден - в деня, когато се е появила на бял свят, и в рамките на официална церемония през юни. В четвъртък в двореца Уиндзор тя ще получи портокалова торта, приготвена от победителката в телевизионен кулинарен конкурс Надя Джамир Хюсеин. "Трябваше да се ущипя, за да повярвам, че това е истина", довери в Туитър 30-годишната жена.