Британска неправителствена организация лансира днес конкурс за най-добър план за излизане на страната от Европейския съюз, като наградата за първото място е в размер на 100 000 евро, вместо в британски лири, съобщава АФП.

Дясно-ориентираният Институт по икономически въпроси заявява, че се надява с инициативата да намери „достоверен” чертеж, в случай че гласоподавателите във Великобритания изберат т. нар. „БрИзход” (BrЕxit) на референдума за оставането в ЕС през 2017 г., обещан от премиера Дейвид Камерън.

Журито в конкурса е съставено от известни обществени и политически личности, свързани с партията на консерваторите във Великобритания, сред които бившият министър на финансите Найджъл Лоусън и телевизионният водещ Дейвид Старки.

Първата награда за най-добре обоснован план за БрИзход” е в размер на 100 000 евро, втората е за 10 000 евро, а третата е 5 000 евро.

Обявена е и поощрителна награда от 5 000 евро за най-добро предложение, формулирано от човек до 30-годишна възраст или по-млад.

Макар и Великобритания да не е част от 17-членната Еврозона, организаторите на конкурса са предпочели да предложат наградата в евро.